Internetgigant Google wil tientallen kleine satellieten gaan inzetten om afgelegen gebieden van snel internet te voorzien. Dat schrijft de Wall Street Journal.

De meeste details zijn nog geheim, maar het zou om zowat 180 satellieten gaan die in een lagere baan om de aarde cirkelen dan traditionele satellieten. Het project wordt geleid door Greg Wyler, de stichter van het satellietbedrijf O3b Networks. Ook ingenieurs van Space Systems/Loral zijn erbij betrokken. Volgens bronnen van de krant kunnen de kosten van de hele onderneming oplopen tot ruim drie miljard dollar.

Ballonnen en drones
Google is al langer bezig om betrouwbare internetvoorzieningen naar ontwikkelingslanden te brengen zonder daarbij infrastructuur op de grond in te zetten. Vorig jaar in juni werd bijvoorbeeld project Loon onthuld. Daarbij zorgen heliumballonnen voor internettoegang.

De ballonnen worden voorzien van zonne-energie en kunnen van op afstand bediend worden, ze vliegen rond op twaalf kilometer boven de aarde, hoger dan de meeste passagiersvliegtuigen. Loom is een project van Google X, het geheime onderzoekslaboratorium van Google dat zich met langetermijnprojecten bezighoudt.

Onbemande drones
Daarnaast overweegt Google om onbemande drones in te zetten die internettoegang bieden. Om dat voor elkaar te krijgen, werd in april Titan Aerospace overgenomen, een bedrijfje dat drones bouwt die via zonne-energie jarenlang in de lucht kunnen blijven.

Facebook, dat naar verluidt ook geïnteresseerd was om Titan Aerospace in te lijven, is eveneens aan het zoeken naar manieren om meer mensen online te krijgen. Het bedrijf heeft zijn eigen droneproject opgestart en is ook nauw betrokken bij Internet.Org, een coalitie van bedrijven die de miljarden mensen die nog geen betrouwbare toegang hebben, op het net willen krijgen.

Markt vergroten
Dat Google en Facebook hierin zoveel geld willen pompen, heeft niet alleen filantropische redenen. Voor de twee ondernemingen is het ook een hefboom om hun markt te vergroten en meer winst en omzet te kunnen boeken.