Wees eerlijk: de reden waarom we op Facebook zitten, is niet om te kijken hoe goed het gaat met iedereen. Je surft naar de site om zelf iets terug te krijgen.

Je post niet om andere mensen te informeren, maar in de hoop dat iemand je zal belonen met een duimpje. Of tien. Nog beter is het natuurlijk als ze niet alleen duimpjes uitdelen, maar zelf ook commentaar geven. Liefst een aanmoediging of waardering.

Maar wat gebeurt er dan als je genegeerd wordt? Voel je pijn? Word je boos? Voelt het alsof je positie op de sociale ladder ondermijnd wordt?

Het lijden van de jonge Facebooker
Als dat zo is, wees dan niet bang. Dit is volstrekt normaal. Volgens een onderzoek van de University of Queensland School of Psychology in Australië, is genegeerd worden op Facebook een van de ergste zaken die iemand kan overkomen. Nou, bijna toch.

Volgens de site Science Daily zetten de onderzoekers twee studies op poten om te kijken hoe het menselijk lijden op sociale media precies in elkaar zit.

In de eerste mocht de helft van de testgroep posten op Facebook. De andere helft mocht alleen lezen, maar niets zelf posten. Al na twee dagen voelde de tweede groep zich uitgesloten, onbereikbaar en genegeerd. Het waren zandkorreltjes in een woestijn geworden (ik parafraseer, maar daar komt het wel min of meer op neer).

Iedereen loos gaan
In het tweede experiment mochten de deelnemers compleet loos gaan en erop los posten. Iedereen blij, uiteraard. Maar wat de helft van de deelnemers niet wist, was dat hun computers ingesteld waren om helemaal geen antwoorden en duimpjes te ontvangen. Ook zij voelden zichzelf na een tijdje uitgesloten en minder belangrijk dan degenen die wel virtuele schouderklopjes kregen.

Dit is uiteraard het mechanisme waarvan Mark Zuckerberg misschien niet het bestaan vermoedde toen hij Facebook opstartte, maar dat van hem nu een miljardair heeft gemaakt.

Geen duimpje voor jou
Zodra je plaatsneemt in de virtuele cirkel moet je meedoen of het voelt niet goed aan. Je moet ‘liken’, becommentariëren en vrienden maken, ook al heb je geen idee wie er achter die profielpagina schuilt.

Doe je dit niet, dan word je buitengesloten. En dat is geen duimpjes waard.