De plannen van Apple om Beats Electronics over te nemen zijn bekendgemaakt door de zakenkrant Financial Times. De deal zou volgende week al aangekondigd kunnen worden, maar is nog altijd niet gefinaliseerd en zou dus nog kunnen afspringen.

Beats werd in 2008 opgericht door hiphopper Dr. Dre en zijn zakenpartner Jimmy Iovine. Het bedrijf staat vooral bekend om zijn succesvolle lijn hoofdtelefoons. Door critici worden die over het algemeen niet erg gesmaakt, maar jongeren zijn er gek op. Ondanks de hoge prijzen (van 99 tot 449 euro) is Beats marktleider in deze productcategorie.

Eigen streamingdienst
Begin dit jaar startte het bedrijf ook zijn eigen muziekstreamingdienst Beats Music, waarmee het de strijd aanging met concurrenten als Rdio en Spotify. De streamingafdeling ging meteen van start met een zware marketingcampagne (in samenwerking met AT&T) en zou naar verluidt erg snel groeien. Beats heeft zelf nog geen cijfers bekendgemaakt, maar waarnemers gaan ervan uit dat het al zo’n 200.000 klanten heeft kunnen aantrekken.

Het is waarschijnlijk vooral die streamingdienst die de interesse van Apple heeft gewekt. De dominantie van Apples iTunes in de muziekmarkt is aan het afkalven, nu steeds meer consumenten hun muziek niet kopen, maar ‘huren’ via een abonnementenformule. De betaalde streamingdiensten groeiden vorig jaar 57% in de Verenigde Staten, digitale downloads gingen er 1% op achteruit.

Duurste overname ooit
Als Apple inderdaad 3,2 miljard dollar betaalt voor Beats, is dat hoogstwaarschijnlijk zijn duurste overname ooit. Apple wordt door analisten aangezien als een zeer voorzichtige koper die zelden echt veel geld uitgeeft. Onder de nieuwe topman Tim Cook lijkt de strategie bijgeschaafd te zijn. Bij de voorstellingen van de resultaten van het tweede kwartaal onthulde Cook dat Apple in de laatste 18 maanden al 24 bedrijven heeft overgenomen. De overgrote meerderheid van de overnames gebeurde zonder veel mediaheisa.

Grote verliezer: HTC
De grote verliezer in heel dit verhaal zou wel eens de Taiwanese smartphonefabrikant HTC kunnen worden. HTC was jarenlang een hoofdaandeelhouder van Beats en pompte iets meer dan 300 miljoen dollar in het bedrijf voor 50,1% van de aandelen. In juli 2012 heeft het echter de helft van die aandelen weer van de hand gedaan (aan de oprichters). De andere helft volgde in september 2013, om zelf uit de rode cijfers te blijven.

Had HTC zijn aandelen behouden, dan zou zijn investering dus ruim vervijfvoudigd geweest zijn.