Google heeft een contactlens met ingebouwde camera voor ogen, letterlijk. Het heeft daarvoor een patentaanvraag ingediend in de VS.

Het bedrijf deed dat anderhalf jaar geleden al, maar die aanvraag is nu pas openbaar gemaakt. Het gaat hierbij niet om de slimme lens die Google al speciaal voor diabetici ontwikkelt

Zoals bij de meeste patenten is het idee voor het nieuwe project nog abstract. Wat Google wil maken is een lens met camera én sensor die met je ooglid wordt bediend, door het knipperen van je ogen dus. De lens stuurt de opgenomen beelden naar een mobiel apparaat, bijvoorbeeld een smartphone.

Met hulp van de camera zou de drager zijn gezichtsveld kunnen vergroten. Beelden van veraf worden getoond op een scherm, dat eveneens in de lens zit ingebouwd. Dat kan zeer praktisch zijn voor slechtzienden die deze wearable dragen.

De camera kan ook bijvoorbeeld een verkeerssituatie filmen. De telefoon waarschuwt de drager dan, bijvoorbeeld als er een auto nadert. Voor de benodigde voeding van de camera denkt Google aan een zonnecel.

Het is niet bekend of Google al echt werkt aan de lens in zijn Google X-lab, waar dit soort projecten meestal wordt bedacht. Daarvoor wachten we op een bericht van de uitvinders zelf. Google onthulde de ontwikkeling van de diabeticilens, die glucoseniveaus meet in traanvocht, afgelopen januari immers ook zelf.

(Illustratie uit patentaanvraag)