Facebook komt de laatste tijd vaak in het nieuws, maar zelden gaat het over het gelijknamige sociale platform waar het bedrijf groot mee is geworden. Het nieuws wordt gedomineerd door de miljoenen die worden uitgegeven voor de overnames van andere bedrijven en technologieën.

Tot donderdag 15 april. Dat was de dag dat Facebook voor het eerst in meer dan een jaar tijd weer eens een grote nieuwe functionaliteit aankondigde voor zijn kernproduct. Het heet Nearby Friends en het laat gebruikers zien welke vrienden fysiek in de buurt van hem zijn.

Kleine updates
De laatste tijd heeft Facebook enkele kleine updates geïmplementeerd zoals hashtags en trending topics, maar de laatste grote functie was Facebook Home. Een softwarebundel die het startscherm overnam op Android-telefoons, maar dit is nooit aangeslagen bij gebruikers.

Met Nearby Friends biedt Facebook een nieuwe manier aan om fysiek verbinding met elkaar te maken op een manier zoals we tot nu toe nog nooit gezien hebben. Deze functionaliteit werkt op zowel Apples iOS als Googles Android. Zoals gebruikelijk geeft Facebook niet iedereen direct toegang, maar wordt de functie geleidelijk aan beschikbaar.

Mogelijkheden
Als gebruikers de functie activeren kunnen ze zien in welke stad en wijk een vriend is, wat de afstand is en hoelang geleden hij of zij daar was. Tevens krijg je de optie om te bellen of een bericht te sturen.

Er zijn natuurlijk wel enkele restricties. Om elkaar te zien moet je allebei de functie aan hebben staan. Daarnaast kun je bepaalde voorwaarden opgeven om te beperken wie je allemaal ziet. Sowieso wordt alleen de locatie bij benadering weergegeven, tenzij je de app toestemming geeft om heel precies te zijn. Het is zelfs mogelijk een bericht te krijgen wanneer bepaalde vrienden bij je in de buurt zijn.

Een andere interessante functie is de mogelijkheid om juist te zien welke vrienden niet in de buurt zijn. Bijvoorbeeld omdat ze ergens ver weg op reis zijn.