Het idee van een universele oplader is niet nieuw. Al sinds 2011 is de Europese Commissie actief bezig met de invoering van een universele oplader.

Vandaag heeft het Europees Parlement het voorstel bekrachtigd, wat betekent dat alle fabrikanten vanaf 2017 een universele oplader moeten meeleveren. Het is nog onduidelijk welke aansluiting die moet hebben, maar het lijkt waarschijnlijk dat zal worden gekozen voor een microUSB-stekker. Dat is momenteel de standaard.

De raad van ministers had eerder al wel een overeenkomst afgesloten met het Europees Parlement. Daardoor moest er niet echt meer onderhandeld worden en was de nieuwe maatregel eerder een formaliteit. De kogel is door de kerk, maar er is nog wel geen beslissing rond de technische specificaties, of de uitwerking ervan.

Slecht nieuws voor Apple
Vanaf vandaag krijgen alle fabrikanten tot drie jaar de tijd om hun toestellen compatibel te maken. De lidstaten krijgen twee jaar de tijd om de wetgeving nationaal om te zetten. Door de introductie van een universele lader moet de elektronische afvalberg verkleinen, omdat je bij een nieuw toestel telkens de bestaande lader kan houden.

Dat is vooral slecht nieuws voor Apple, dat koppig als enige fabrikant aan een eigen, unieke stekker vasthield, de befaamde Lightning-connector. Afwachten hoe Apple deze nederlaag gaat verteren. Het zou niet onlogisch zijn als er in de doos binnen drie jaar standaard een tussenstuk wordt meegeleverd. Afwachten of dat genoeg is voor de Europese Commissie. We hebben Apple om een eerste reactie gevraagd, maar ze waren niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Marc Tarabella moeten niet alleen smartphones een universele lader krijgen. Ook tablets, muziekspelers en fototoestellen moeten compatibel zijn met de nieuwe standaard. Genoeg werk dus voor alle fabrikanten om de komende drie jaar alles op orde te hebben.