De overname van WhatsApp door Facebook laat het Unabhängige Landeszentrum für Datenschutz niet onberoerd. De Duitse privacywaakhond raadt gebruikers van de berichtendienst aan om naar een alternatief over te stappen.

De ULD geeft dat advies omdat het niet akkoord is met de manier waarop Facebook massaal gegevens van zijn gebruikers verzamelt en inzet voor commerciële doeleinden. De privacywaakhond stelt dat veel gebruikers WhatsApp net gebruiken om niet ten prooi te vallen aan Facebooks verzamelzucht.

Bovendien zou Facebook – evenals andere Amerikaanse internetbedrijven – volgens de ULD niet voldoen aan de Europese en Duitse privacywetgeving. De privacywaakhond raadt daarom aan om over te stappen op (Europese) alternatieven, die wel gebonden zijn aan deze regels. De ULD haalt Threema en myEnigma aan als voorbeeld, maar voorlopig lijkt vooral de app Telegram zijn voordeel te halen uit het nieuws van de overname. De app klom in een aantal landen onmiddellijk naar de eerste plaats van populairste gratis apps in de Apple App Store.

Het is overigens niet de eerste keer dat het botst tussen de ULD en Facebook. In 2013 sleepte de privacywaakhond het sociale netwerk nog  voor de rechter, omdat gebruikers zich niet anoniem kunnen registreren op de website. De rechtbank sprak zich toen uit in het voordeel van Facebook.

Het nieuws van de overname van WhatsApp door Facebook ging deze week niet onopgemerkt voorbij. De deal is in totaal maar liefst 19 miljard dollar waard, maar Zuckerberg en de zijnen verzekeren zich daarmee wel een stevige eerste positie op de markt van messaging-apps. WhatsApp heeft ongeveer 450 miljoen actieve dagelijkse gebruikers.