Er doet al even een gerucht de ronde dat Microsoft overweegt om Android-apps te ondersteunen op Windows en Windows Pphone. Hoewel er op dit moment – uiteraard – nog niets bevestigd is, en veel commentatoren ervan overtuigd zijn dat het niet meer dan een roddel is, blijft het een interessante gedachtegang.

Een tijdje geleden zou het compleet ondenkbaar zijn geweest dat er op die manier over platformen heen gewerkt zou kunnen worden, maar de dingen veranderen. Er zijn bijvoorbeeld sterke vermoedens dat Nokia werkt aan een Android-phone die in staat zal zijn om Microsoft-apps en –services te draaien, terwijl Windows-OEM's plannen hebben aangekondigd voor toestellen die zowel Windows als Android ondersteunen.

De belangrijkste vraagstukken

Het zou in ieder geval niet technisch onmogelijk zijn. Gebruikers kunnen immers al Adroid-apps draaien in Windows met BlueStacks. Met hun App Player-software, die geoptimaliseerd is voor de Surface Pro, kan je elke Android-app downloaden en gebruiken op Windowstoestellen.

Ook SweetLabs geeft je de mogelijkheid om Android-apps en andere non-native Windows-apps op je Windows-toestellen te laden. De Pokki-software geeft gebruikers de toegang tot een alternatieve app store en game arcade. Van hieruit kan je, op één locatie, zowel traditionele desktop-apps, Windows Store-apps, externe web- en sociale apps, en unieke Pokki-versies van apps zoals Instagram en Twitter downloaden.

Voor software-technische problemen zou Microsoft dus niet moeten vrezen. Hoe ze deze substantiële strategiewijziging zouden verkopen aan hun bestaande ontwikkelaars is een heel andere vraag: waarom zouden zij zich nog moeten bezighouden met het ontwerpen van apps voor Windows en hun piepjonge Windows Store/Metro Style Market als ze gewoon voor Android kunnen schrijven – met het bijhorende gevestigde publiek – en toch aanwezig zijn op Windows?

Het toelaten van Android op Windows-toestellen zou een desastreus effect kunnen hebben op de gevestigde basis van Microsoft-ontwikkelaars, en het is maar zeer de vraag of Microsoft bereid is om dit te riskeren.