Wanneer Mobistar start met de commerciële uitrol van zijn 4G-netwerk, kunnen Telenet-klanten daar onmiddellijk mee van profiteren. Dat geldt ook voor iPhone-gebruikers.

Wanneer Mobistar start met de commerciële uitrol van zijn 4G-netwerk, kunnen Telenet-klanten daar onmiddellijk mee van profiteren. Dat geldt ook voor iPhone-gebruikers.

Telenet maakt voor zijn mobiele diensten gebruik van het netwerk van Mobistar. Dat betekent dat de operator volledig afhankelijk is van Mobistar om nieuwe technologieën, zoals 4G, aan zijn klanten aan te kunnen bieden.

Met 4G is het mogelijk om onderweg te surfen aan snelheden die gelijk zijn aan de wifi-verbinding bij je thuis. Ten minste toch als je een compatibel toestel hebt en het netwerk van je operator 4G ondersteunt. Proximus en Base hebben hun 4G-netwerk reeds uitgerold, maar op een commerciële uitrol van Mobistar is het voorlopig nog even wachten.

De operator is eind vorig jaar wel reeds begonnen met een testfase in een aantal steden en gemeenten. Een volledige uitrol zou gepland staan voor het eerste kwartaal van 2014, maar een concrete datum is niet bekend. Tegen eind 2015 wil de operator een dekking van 96 procent binnenshuis bereiken.

Telenet laat via zijn website weten dat het de testresultaten van Mobistar nauw opvolgt en alles in gereedheid heeft gebracht om gelijktijdig met Mobistar een eigen commercieel 4G-aanbod op de markt te brengen. Meer details over dat aanbod zijn voorlopig nog niet bekend.

Ook op de iPhone

Wat wel reeds bekend is, is dat ook Telenet-klanten met een iPhone 5 of nieuwer op het 4G-netwerk van Mobistar zullen kunnen surfen. Apple heeft Telenet namelijk toegevoegd aan zijn officiële lijst met ondersteunde 4G-providers.

Die 4G-lijst van Apple heeft in België overigens al veel kwaad bloed gezet. Proximus en Base pikken het niet dat Apple de 4G-functie op de iPhone voor hun netwerken uitschakelt en ook de overheid is niet gezet met de praktijken van het Californische bedrijf. Eind vorige week heeft de federale ministerraad nog een wetsvoorstel goedgekeurd dat smartphonefabrikanten verbiedt om 4G-toegang voor sommige operatoren te blokkeren.