Apple blijft een van de te verslagen reuzen als het erop aan komt om smartphones te verkopen. Dat blijkt uit de laatste cijfers die het bedrijf bekendmaakte en die slaan op de voorbije drie maanden, dus inclusief de eindejaarsverkopen. Maar ondanks dat het bedrijf recordcijfers kan voorleggen, heerst er ook een gevoel van ontgoocheling onder beursanalisten.

Het bedrijf uit Cupertino liet een nettowinst optekenen van 13,07 miljard dollar of 14,50 dollar per aandeel. De omzet tikte af op 57,59 miljard dollar. Daarmee worden de targets die Wall Streets verwachtte behaald: 57,46 miljard dollar omzet en 14,09 dollar per aandeel winst.

iPhone ontgoochelt, iPad niet
Maar het venijn zit hem in de staart: ondanks dat Apple 51 miljoen iPhones kon verkopen, een cijfer dat nooit hoger lag, ligt dat ruim onder de verwachting van 55,4 miljoen van de analisten. Het sterproduct van Apple ontgoochelt dus.

De iPad deed het wel beter dan verwacht. Er gingen er 26 miljoen de deur uit tegenover 22,9 miljoen in het eerste kwartaal van vorig jaar. De analisten rekenden op 24 à 25 miljoen.

Apple-topman Tim Cook zelf liet in zijn commentaar niks merken van enige teleurstelling: “We zijn heel tevreden met onze iPhone- en iPad-verkopen, de sterke cijfers van onze Mac-producten en de voortgezette groei van iTunes, Software en Services. We vinden het fantastisch dat we de meest tevreden, loyale en enthousiaste klanten hebben en we blijven zwaar investeren in onze toekomst om de ervaring met onze producten en diensten in de toekomst nog beter te maken.”

iPod uitdovende kaars
Apple kon ook nog 4,8 miljoen Macs aan de man brengen, tegenover 4,1 miljoen vorig jaar. De verwachting lag hier op 4,6 miljoen. De iPod lijkt stilaan een kaars die aan het uitdoven is: er werden er 6,05 miljoen van verkocht, minder dan de helft van de 12,7 miljoen van vorig jaar en ook lager dan de verwachting van 8 miljoen.

Sterkhouders
Opnieuw zijn de iPad en de iPhone dus de sterkhouders van het bedrijf. Het lijkt er echter op dat het momentum van de iPhone aan het vertragen is, dat verklaart ook de teleurstelling onder analisten.

Mac-computers blijven ondertussen erg belangrijk voor Apple, maar lang niet meer in dezelfde mate als de smartphones en tablets. Nauwelijks enkele jaren geleden vierde de Mac zijn dertigste verjaardag. De geruchten die de ronde doen over het samenbrengen van iOS en OS X zijn in een interview met Macworld trouwens de kop ingedrukt door leidinggevenden bij Apple.