Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


De boekenuitgevers WPG en Lannoo hebben in juli oprichtingsplannen ingediend bij ACM (Autoriteit Consument en Markt), de Nederlandse mededingingsautoriteit. De uitgevers willen via een joint venture e-boeken distribueren via een abonnementsformule. Dat meldt De Tijd.

Het nieuwe platform zou geen webshop worden maar eerder een Spotify-achtige uitleendienst. In ruil voor een vast maandelijks bedrag kunnen leden een beperkt aantal e-boeken of zelfs een onbeperkt aantal e-boeken lezen op één of meerdere mobiele apparaten.

WPG Uitgevers en Uitgeverij Lannoo kunnen met het nieuwe distributieplatform versnippering vermijden en sterker staan tegenover buitenlandse concurrenten zoals Amazon.

Meer details over de plannen van WPG en Lannoo zijn nog niet bekend. Toch is het fenomeen niet nieuw. In Duitsland is er Skoobe, een gelijkaardig initiatief van uitgevers en boekenketens. Voor net geen 10, 15 of 20 euro per maand kun je er respectievelijk 3, 5 of 15 boeken tegelijkertijd lezen. In Spanje kunnen boekenliefhebbers zich abonneren op 24symbols. Hier variëren de tarieven tussen 5 en 9 euro per maand. De goedkoopste formules worden wel gecombineerd met advertenties.

In de Verenigde Staten hebben enkele ex-werknemers van Microsoft en Google Oyster opgericht. Deze boekendienst zit momenteel nog in een private testfase.