De Duitse psychiater en psycholoog Manfred Spitzer adviseert om kinderen zo min mogelijk bloot te stellen aan computers. Dat meldt het Nederlandse dagblad De Volkskrant.

Computers zouden volgens Spitzer een vluchtige manier van leren stimuleren. “Computers zouden een bijsluiter moeten krijgen”, aldus de psychiater. “Pas op, niet geschikt voor de ontwikkelende hersenen van jonge kinderen. Groot risico op verslaving en slechte prestaties op school.”

Spitzer is van mening dat alle onderzoeken die aantonen dat computers een educatieve rol hebben, gesponsord zijn door de ICT-sector. Hij veegt de conclusies dat kinderen beter zouden kunnen lezen en rekenen door educatieve computerspelletjes volledig van tafel. “Auto’s zijn onmisbaar maar toch wachten we tot een kind 18 jaar is vooraleer hij achter het stuur mag zitten. Met computers zou het niet anders moeten.”

Spitzer haalt een recent onderzoek aan dat in Psychological Science gepubliceerd is. Hieruit blijkt dat kinderen die recent een PlayStation console kregen minder tijd aan hun huiswerk spendeerden. “Sterker nog, hun lees- en schrijfprestaties gingen zelfs achteruit.”

Toen de Nederlandse Volkskrant-journalist Spitzer vertelde dat er weldra elf iPad-scholen in Nederland opgericht worden, reageerde de psycholoog verontwaardigd. “Een iPad voor kinderen vanaf vier jaar? Dat is kindermishandeling.”