De Europese Unie wil in 2014 een einde maken aan de roamingkosten voor mobiel bellen, sms’en en surfen in het buitenland. Dat meldt de Britse krant The Telegraph.

De maatregel maakt deel uit van een groter plan dat momenteel op tafel ligt om een eengemaakte Europese telecommarkt te creëren. Dinsdag werd door de Europese Commissie in Brussel gestemd om dat plan nog voor de Europese verkiezingen van juli 2014 af te ronden.

Volgens Europa zou het einde van de roamingkosten een verlies in omzet van ongeveer 2 procent betekenen voor de operatoren. De verwachting is echter dat dat verlies zal worden goedgemaakt doordat mensen hun mobiele telefoon meer in het buitenland zullen gebruiken.

De hervormingen hebben tot doel om de Europese telecommarkt te consolideren. Momenteel zijn er meer dan 100 operatoren actief in Europa. In de Verenigde Staten zijn dat er maar vier. Volgens Europa staat die fragmentatie technologische ontwikkelingen en investeringen in de weg.

Maar het voorstel om de roamingkosten af te schaffen valt niet meteen in goede aarde bij de telecombedrijven. Daarom probeert het plan hen tegemoet te komen met maatregelen om het opereren over de grenzen heen te vereenvoudigen, zodat de operatoren hun markt kunnen uitbreiden.