De Anti-Malware Testing Standards Organization (AMTSO) heeft deze week op zijn website een aantal gratis tests geplaatst die moeten nagaan of de voornaamste beveiligingsschilden van antiviruspakketten operationeel zijn.

AMTSO wil eindgebruikers en bedrijven zo helpen om te controleren of zij voldoende beschermd zijn tegen moderne malwareaanvallen, zoals drive-by downloads, phishingsites en trojaanse paarden.

Het gebruikt daarvoor standaardbestanden van EICAR.com, die in de beveiligingswereld al jaren worden gebruikt om de respons te testen van securitysoftware.

Minimale bescherming
Bij sommige tests moet je een bestand naar de desktop halen, terwijl je bij andere een website moet openen. Het doel van de tests is om te controleren of alle onderdelen van je antivirusbescherming wel naar behoren zijn ingeschakeld. Het is dus niet bedoeld om een vergelijkende test uit te voeren tussen gratis of betalende beveiligingspakketten.

Want als je antiviruspakket geen alarm slaat bij het doen van deze relatief eenvoudige tests, is het een goed idee om uit te zien naar een ander pakket. Want als je bescherming deze op zichzelf onschuldige testbestanden niet tegenhoudt, maakt het nog minder kans om een daadwerkelijke malwareaanval af te stoppen.

Je kunt de tests van AMTSO vinden op deze pagina.