Dat schrijft Nu.nl, nadat de Nederlandse europarlementarier Lambert van Nistelrooij dit tegenover de Nederlandse site had bevestigd.

Volgens de politicus moet er een einde komen aan de forse bedragen die telecomproviders in rekening brengen als mobiele gebruikers over de grens het internet op gaan.

“Europa mag niet langer tolereren dat vakantiegangers en zakenlieden op deze manier worden uitgekleed", zegt hij.

Het voorstel aan de Europese Commissie is niet aan dovemansoren gericht. Eurocommissaris Neelie Kroes en haar voorganger zijn al jaren bezig om de roamingtarieven aan banden te leggen, wat vorig jaar al leidde tot maximumtarieven over de grens binnen de grenzen van de Europese Unie.

Als het voorstel er komt, zou Kroes volgens Nu.nl al deze herfst met nieuwe voorstellen moeten komen die een einde moeten maken aan roamingkosten binnen de EU.

En Kroes wil meer dan alleen het afschaffen van roamingkosten: zij ziet een eengeworden Europese telecommarkt voor zich, waar schaalvergroting een competitief voordeel kan opleveren voor zowel bedrijven als consumenten.

“Een telecommarkt zonder grenzen en zonder fragmentatie is de voornaamste prioriteit voor de rest van mijn mandaat,” vertelde Kroes onlangs, wiens ambstermijn in 2015 zal aflopen.