Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

Na de presentatie van de Samsung Galaxy S4, bleven we wat met een wrang gevoel achter. Het voelt alsof Samsung even een Appletje heeft gedaan toen ze na de iPhone 4 een iets betere iPhone 4S lanceerden. Datzelfde gevoel hebben we nu ook, want zoveel verschilt deze S 4 nu ook weer niet met zijn voorganger.

Full HD AMOLED

De grootste troef van de S4 is zonder twijfel het 4,99 inch Full HD Super AMOLED-scherm met een pixeldensiteit van 441 PPI. Het resultaat is een bloedmooi scherm dat, met uitzondering van de HTC One, geen gelijke kent. De kleuren zijn als vanouds bijzonder helder, iets wat Samsungs TouchWiz-schil nog extra benadrukt. Er is geen sprake over pentile of niet, maar met zo’n hoge resolutie zal zelfs een criticus de pixels niet meer kunnen tellen. Mooi staaltje techniek.


Ondanks het grote scherm is de S4 amper groter dan zijn voorganger. Hij weegt ook een fractie minder: 130 gram tegen 132 gram, en hij is met 7,9 mm een beetje dunner. Samsung blijft duidelijk fan van plastic, want ook deze keer heeft de S4 prijs. De zwarte kleur heeft een carbon-achtige look, terwijl wit gewoon saai wit is. Zeker wanneer je de S III en de S4 in het wit naast elkaar legt, is het moeilijk als leek om een verschil te zien. De zwarte look is daarentegen wel een opsteker na de blauwe verschijning van de S III.

Natuur

Samsung draait op de Galaxy S4 het allernieuwste Android Jelly Bean, versie 4.2.2. Daar hebben ze als vanouds opnieuw TouchWiz over geïnstalleerd. Deze Samsung-schil vertoont weinig grote veranderingen vergeleken met de Galaxy S III. Er zitten enkele nieuwe functies in die we uitgebreid bekijken in een ander artikel, maar verwacht alvast weer veel natuurplaatjes en een ‘zen-gevoel’.


Om alles vloeiend te draaien heeft de S4 2GB van het snelle LP DDR3 RAM aan boord. Tijdens onze korte testperiode hadden we de indruk dat de vloeiendheid van de Note II niet wordt geëvenaard, maar omdat de software nog niet finaal is mogen we daar nog geen conclusies uit trekken. Wat wel vreemd is, is de totale stilte rond de aanwezige processor. Na wat rondvraag blijkt daar een goede reden achter te zitten.

CPU

Zoals iedereen had verwacht, zit in de Galaxy S4 Samsungs laatste nieuwe Exynos 5410-chip met een krachtige octacore-processor. Concreet betekent dit dat Samsung 4 snelle A15-kernen in de chip heeft gestoken, samen met 4 tragere A7-kernen. Afhankelijk hoe zwaar de smartphone wordt belast, maakt hij aanspraak op de A15- of A7-kernen. Een heel interessant concept dat door Nvidia al een beetje wordt uitgeoefend in hun Tegra 3-chips met één ‘companion core’.

Maar, niet iedereen krijgt de S4 in de winkel te zien met de Exynos 5-chip. In gebieden waar LTE belangrijk is, zal Samsung gebruik maken van een Qualcomm chip met LTE geïntegreerd. Vermoedelijk gaat het hier om een Snapdragon 600. Dit betekent dat een toestel met LTE sowieso niet de veelbelovende Exynos 5410-chip aan boord heeft. Zonde dat Samsung dit niet heeft kunnen uitklaren op het persevenement, met de nodige verwarring als gevolg. In Nederland is de LTE-versie bevestigd, met dus de Qualcomm Snapdragon 600 aan boord. Voor België is nog niet bekend welke versie Samsung op de markt gaat brengen.


Temperatuur & vochtigheid

Op cameravlak valt er weinig nieuws op. Achteraan is een 13 megapixelcamera aanwezig, vooraan een 2 megapixelvariant. De camera zou in Full HD moeten kunnen opnemen, maar verder zijn er weinig details gebracht. Samsung focust met de camera vooral op de software.

Een aangename verrassing tijdens de persconferentie was de extra sensor die in de S4 zit. Voortaan kan je de temperatuur en de vochtigheid bepalen met je smartphone, mocht je daar ooit nood aan hebben gehad. Leuke extra, maar daarvoor koop je natuurlijk geen S4.

IR-zender

Samsung heeft goed naar de HTC One gekeken, want ook in de S4 zit een IR-zender om je televisie, decoder of versterker mee te bedienen. Ze zijn verder niet in detail gegaan, maar ons viel op dat er zowel boven- als onderaan een IR-zender voorzien is. Althans, als die onderste opening niet voor iets anders dient. Zou geen slechte zet zijn van Samsung om met twee IR-leds het bereik te vergroten.


Tot slot vind je achter de plastic acherkant een verwisselbare 2.600 mAh batterij terug, zowat 500 mAh meer dan in de S III. Toch wel een straffe stoot, want de S4 is dunner en lichter dan laatstgenoemde.

Lauwe ontvangst

 

Op papier ziet het er allemaal wel aantrekkelijk uit, maar we kunnen ons niet van het idee ontdoen dat de Samsung Galaxy S4 in feite een opgepimpte versie is van de S III. Die laatste krijgt waarschijnlijk binnenkort met een firmware update een groot deel van de functies van de S4 over. Bovendien hangt aan de S4 een pittig prijskaartje vast: 699 euro. Hou daarom toch maar de prijs van de S III in het oog, want die zou wel eens heel interessant kunnen worden. De Samsung Galaxy S4 is vanaf eind april verkrijgbaar in België en Nederland, in wit en zwart.

 

De specs

  • 4,99 inch Full HD Super AMOLED (441 PPI)
  • Android 4.2.2
  • Samsung Exynos 5410 of Qualcomm Snapdragon 600
  • 2GB LP DDR3 RAM
  • 13 MP rear / 2 MP front
  • 16 GB opslagcapaciteit
  • Micro SD-slot
  • WiFi a/b/g/n/ac
  • 3G 42 mbps / 4G LTE
  • Temperatuur- en vochtigheidsmeter
  • 130 gram
  • 2.600 mAh

External links

Samsung

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.