Ooit al een brood betaald met je iPhone? Vanaf volgend jaar zou het mogelijk moeten zijn. Om betaalverkeer tussen twee smartphones of tablets te regelen, heeft Bankcontact/Mister Cash een app ontwikkeld die gebruik maakt van QR codes.

De werking van de app is vergelijkbaar met die van een gewone betaling met je bankkaart. De winkelier of ontvanger geeft op zijn toestel het bedrag in dat hij wilt ontvangen, en kan er eventueel een korte boodschap bijzetten. Koop je een cd over van een vriend, dan geeft die bijvoorbeeld 5 euro in op zijn app, met de vermelding ‘tweedehands cd’. De app maakt daarop een QR-code aan. Als betaler of klant klik je in de app op Betalen, en scan je vervolgens met je smartphone de QR-code van de ontvanger in. Je krijgt dan zelf het bedrag, de ontvanger en de boodschap te zien, en kan je PIN-nummer ingeven om te bevestigen. Net zoals met ander Bankcontactverkeer, gaat het bedrag daarna rechtstreeks van je zichtrekening.  Betalen in een paar klikken, dus, en de app werkt, in de demo althans, bijzonder vlot. Dat zie je ook in de video hieronder.

 

 

Android en iPhones

De app komt voorlopig uit voor Android en iOS-telefoons en –tablets. In een eerste fase is ze gratis, en ze heeft voorlopig een vergelijkbare beveiliging als de Bankcontactkaart zelf. Je hebt dus nog altijd je PIN nodig, wil je een betaling uitvoeren. Wanneer je de app installeert, zal je ze via een activatieproces aan je bankkaart moeten linken. Voorlopig kan je met één toestel één kaart gebruiken, of je kan twee toestellen linken aan één bankkaart.

Verder kan je, wanneer je kaart of je telefoon gestolen wordt, naar Cardstop bellen om de app, de kaart, of allebei te laten blokkeren. Hetzelfde gebeurt voorlopig trouwens ook als je drie keer een fout PIN-nummer ingeeft. Ben je vergeetachtig, dan zal je dus vaak je app moeten herinstalleren. 

 

Bèta

De Bankcontact/Mister Cash-app komt pas in 2014 als commercieel product uit, maar ze gaat vanaf april in publieke bèta. Tijdens de pilootperiode wil Bankcontact praten met handelaars en consumenten om mogelijke toepassingen van de software te onderzoeken. De app wordt in die fase in beperkte kring gelanceerd.

Bankcontact is een van de eerste bedrijven die met een betaalapp op de markt komen. Hoewel je al even met je gsm kan betalen, bijvoorbeeld voor de bus of voor een parkeerplaats, betaal je daar meestal met belkrediet. De betaling gaat dus door je provider, en het geld wordt niet rechtstreeks van je zichtrekening op die van de handelaar gezet. Met de app lukt dat dus wel. Je zou in de eerste fase een bedrag tot 125 euro kunnen overmaken.