Het sociaal netwerk van Google bereikte vorige week de kaap van 500 miljoen gebruikers. Belgische cijfers zijn er niet, al zijn die wel af te leiden.

Wereldwijd telt Google Plus intussen meer dan 500 miljoen gebruikers waarvan er 235 miljoen de dienst actief gebruiken. Dat wil zeggen dat ze apps een +1 geven, een hangout starten of connecties maken. 135 miljoen van hen zijn actief op het sociaal netwerk zelf.

Maar hoeveel van die 500 miljoen zijn Belgisch? Google geeft zelf geen lokale cijfers vrij, maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om er een realistisch cijfer op te plakken.

Zo kan je op de website Gplusdata.com aan de hand van sleutelwoorden meten hoeveel gebruikers er zijn. Hier tellen we 47.279 gebruikers die ‘Belgium’ in hun profiel hebben staan. Daar tellen we er nog eens 143 bij voor ‘België, 268 voor België, 685 voor Belgique en 21 voor Belgien. Totaal: 48.396 gebruikers die er openlijk voor uitkomen dat ze Belg zijn.

Dat is, ten opzichte van Facebook, Twitter en LinkedIn, bedroevend weinig. Al gaat bovenstaande optelsom iets te snel door de bocht. Zo claimt GPlusData meer dan 97 miljoen gebruikers te volgen, terwijl het aantal vandaag op meer dan 500 miljoen zit.

Als we ons eerste resultaat extrapoleren naar 500 miljoen wereldwijde gebruikers dan komen we uit op net geen 250.000 gebruikers.

Dat zijn er veel minder dan pakweg LinkedIn, dat ruim een jaar geleden al de kaap van één miljoen gebruikers overschreed. Facebook is op dat vlak absoluut marktleider. Zo berekende een statistiekenbedrijf in juni 2011 dat er zo’n 4,5 miljoen Belgen op de site zitten.

Expliciet vermelden
Wel moeten we daar nog één nuance aan toevoegen. Het gaat immers enkel om gebruikers die hun afkomst expliciet in hun profiel vermelden, wat niet iedereen doet. Al kan je er wel van uitgaan dat de meeste gebruikers die de dienst actief gebruiken tenminste hun land vermelden.