Er is een nieuwe vorm van spam verschenen op Facebook: een website, colruyt.us, claimt gratis vouchers weg te geven voor Colruyt. Om er één te krijgen moet je een dure sms sturen.

Op de site kan je één van de resterende 973 vouchers claimen door de pagina te delen op Facebook en als reactie “Dank je wel Colruyt” te plaatsen op de pagina. Naarmate je langer op de pagina blijft zal de teller omlaag gaan om de indruk te wekken dat de vouchers effectief de deur uit vliegen.

Na de eerste twee stappen krijg je een betalend aanbod waar je zeker niet op mag ingaan. Vaak moet je een SMS sturen naar een verkort nummer, waarna je een abonnement krijgt aangesmeerd dat via je mobiele operator verrekend wordt en waardoor je veel geld kan kwijtspelen.

Enkele indicaties die duidelijk maken dat het aanbod nep is zijn ondermeer de datum (maandag 18 oktober, terwijl dit jaar 18 oktober op een donderdag valt) en het gebrekkige Nederlands bij stap 1. Onderaan de pagina staat overigens een teller die toont hoeveel mensen op dat moment op de pagina zijn. Op het ogenblik dat we dit artikel schreven waren meer dan 3000 personen tegelijkertijd online, terwijl er 'maar' 1000 vouchers zouden worden weggegeven. Verder is de domeinnaam geregistreerd door "Pyara Insan" uit Pakistan.

De vuistregel bij websites als deze is: als de actie niet op de officiële website van het bedrijf staat en delen van de pagina zijn maar matige vertalingen naar het Nederlands, dan is het niet echt.

Een vuistregel voor alle online aanbiedingen is trouwens "als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het te mooi om waar te zijn".