Microsoft heeft een nieuwe versie van Office voorgesteld. Het pakket is na Windows het belangrijkste softwareproduct van Microsoft, en de nieuwe versie is ook compatibel met tablets op Windows 8.

In dit stuk proberen we de belangrijkste vragen over de nieuwe kantoorsoftware te beantwoorden.

Wat is de naam?
Microsoft zelf heeft het tot nu toe over ‘The New Microsoft Office’. Wat ons een beetje doet denken aan ‘The New iPad’. Dat is leuk tijdens de lanceringsweek, maar vooral verwarrend op lange termijn.

Net zoals andere media zullen we de software daarom Office 2013 noemen zodat het duidelijk is dat het om de versie gaat die tegen 2013 zeker in de rekken ligt.

Daarnaast is er nog Office 365. Deze cloudversie van Office is altijd up-to-date en bevat dus ook Office 2013, maar behoudt wel de 365-merknaam.

Hoeveel versies zijn er?
Dat is op dit moment nog niet bekend. Er zullen sowieso verschillende versies komen voor zakelijke gebruikers en consumenten maar wat die precies zullen inhouden en wat de prijs zal zijn heeft Microsoft nog niet bekendgemaakt.

Office 365, dat al langer bestaat maar dus ook de 2013-versie bevat, komt wel in de volgende versies: Home Premium (20 GB SkyDrive opslag, 60 minuten wereldwijd bellen via Skype), Small Business premium (Gedeelde agenda’s, zakelijke e-mail, HD-videoconferenties) en ProPlus (voor grote ondernemingen).

Wie Office 2013 koopt krijgt de nieuwe software en updates rond bugs, prestaties en veiligheid. Office 365 kan je enkel huren, maar dan heb je wel telkens de meest recente versie.

Dan is er nog de RT-versie van Office. Die is bedoeld voor tablets op een ARM-chip en zal gratis worden meegeleverd op tablets met Windows RT (Windows 8 voor ARM-tablets). Ook komt er Office Home en Student 2013 voor RT-tablets. Die zal Word, Excel, PowerPoint en OneNote bevatten.

Op hoeveel toestellen kan ik het installeren?
Wie Office 2013 koopt zal dit kunnen installeren op vijf pc’s. Je kan elke versie ook deactiveren om vervolgens op een ander toestel te installeren. Wel heb je een Windows Live account nodig bijvoorbeeld documenten te kunnen delen via Skydrive.

Wanneer is het verkrijgbaar?
Daarover heeft Microsoft nog niets prijsgegeven. Vermoedelijk zal de nieuwe versie beschikbaar zijn tegen de tijd dat Windows 8 wordt gelanceerd. Daar is ook nog geen exacte datum van bekend, al heeft Microsoft al wel bevestigt dat dit tegen eind oktober zal zijn.

Wel kan je in afwachting van de definitieve versie de Office Preview gratis downloaden en installeren.

Wat zal het kosten?
Dat is nog niet bekendgemaakt.

Ziet het er anders uit?
Ja. De visuele stijl is meer gestroomlijnd en gebruiksvriendelijker voor wie op een aanraakscherm met een stylus of met zijn vingers wil  werken.

Er zijn meer sociale functies, integratie met Skype en enkele samenwerkingsmogelijkheden. Voor OneNote en Lync zorgen er voor dat je samen nota’s kunt nemen en kan videocommuniceren.

Wat met tablets?
Office 2013 is net zoals Windows 8 geoptimaliseerd voor tablets. Op je pc zal er inhoudelijk weinig veranderen. Maar op tablets kan je voortaan gebruikmaken van gebaren. Tikken op het scherm, vegen en andere bewegingen kunnen gebruikt worden in het programma.

Een van de dingen die je kan doen is met een stylus tekenen op je eigen presentaties in PowerPoint. Wie de presentatie vanaf zijn tablet op een projector toont, kan daarbij zijn vinger als laserpointer gebruiken.