New York heeft een tweede leven gevonden voor telefooncellen. De toestellen worden omgebouwd tot gratis WiFi-kiosken.

Het gaat om een testproject dat momenteel in tien locaties loopt in Manhattan, Brooklyn en Queens. In de volgende maanden worden er nog andere hotspots toegevoegd.

De telefooncellen staan er al decennia, maar veertig tot zestig procent werkt niet meer. Volgens de website GigaOm zullen ze voortaan WiFi-antennes hebben die tot 300 feet (91 meter) ver reiken.

Momenteel wordt de dienst gratis en zonder advertenties aangeboden, maar dat zou op termijn kunnen veranderen. Van Wagner, het bedrijf dat verschillende telefooncellen in New York bezig, rust de toestellen uit met nieuwe hardware ter waarde van tweeduizend dollar.

Maar de telefooncellen zijn niet de enige plaatsen waar je in de wereldstad gratis kan surfen. Ook Google en Boingo hebben plannen om de metrostations van de stad met WiFi te voorzien.

Voor zover bekend kan je dus zonder veel gedoe gratis online in New York. Zeer handig voor wie er binnenkort op vakantie gaat en zich niet blauw wil betalen aan dataroaming. De lijst met de tien WiFi-stations die zeer binnenkort actief zijn kan je hier vinden.