Om op reis te kunnen gaan heb je tijd en geld nodig. Ontbreekt een van beide, maar wil je wel kunnen meepraten met de ontdekkingsreizigers onder je vrienden, dan is er gelukkig nog het internet.

Voor virtuele landschapspracht kan je terecht op twee plaatsen, te beginnen met Google Maps. Dankzij Street View kan je bijvoorbeeld probleemloos langs en zelfs in het Colosseum van Rome lopen, maar er is meer. Surf maar eens naar http://maps.google.com/phototours, waar je 3D-slideshows te zien krijgt van toeristische attracties.

Op www.google.com/help/maps/ streetview/gallery.html staan heel wat mooie Street View-locaties gegroepeerd. Voor echt adembenemende uitzichten kan je ook terecht op www.photosynth.net, waar je prachtige panorama’s voorgeschoteld krijgt. Photosynths vind je ook op Bing Maps.

1. Machu Picchu
Een sprookjesachtige locatie die ik ooit nog in het echt hoop te bezoeken. Voor het mooiste zicht moet je op Photosynth zijn, waar je onder andere Machu Picchu 360 van gebruiker StefanAh kan bekijken.

Tien virtuele reisbestemmingen

2. Pompeii
De ruïnes van Pompeii werden in 2009 aan Google Street View toegevoegd, zodat je er als het ware kan doorwandelen. Toegegeven, er zijn wel meer ruïnes in Italië, maar het verhaal van deze door lava bedolven stad is wel bijzonder.

Tien virtuele reisbestemmingen

3. Times Square
Als Amerika-liefhebber kon ik geen lijstje maken zonder minstens één plek uit de US of A. Op Times Square ben ik zelf nog niet geweest, en dus kijk ik mijn ogen uit op Google Maps. Voor het avondlijke schouwspel zal je toch nog het vliegtuig moeten nemen.

4. Het regenwoud
Met Google Street View kan je zelfs het regenwoud in trekken, en dat zonder risico op aanvallen van exotische beesten. Je kan ook een eindje varen op de Amazonerivier, samen met de Grote Nete nog altijd een van de meest indrukwekkende waterlopen ter wereld.

Tien virtuele reisbestemmingen

5 Mount Everest
De hoogste berg ter wereld oefende altijd al een enorme aantrekkingskracht op mij uit. Een beetje vreemd voor iemand met hoogtevrees, maar kom. Op Photosynth vind je een aantal prachtige panorama’s met het zicht van boven.

Tien virtuele reisbestemmingen

Op het Google Art Project kan je terecht voor een snuifje cultuur. Heel wat kunstwerken zijn er gedigitaliseerd ondergebracht, maar het leukste zijn de virtuele musea waar je kan doorwandelen. De lijst met musea die je kan bezoeken met je computer bereik je door linksboven op het gele mannetje te klikken. Mijn favorieten zijn:

6. Van Gogh-museum Amsterdam
In de lagere school heb ik ooit een zelfportret van Vincent Van Gogh nagetekend met wasco’s, en later bezochten we met onze klas ook het Van Gogh-museum. Dit museum is voor mij dus vooral een nostalgische trip.

Tien virtuele reisbestemmingen

7. Museum of Modern Art
Het Museum of Modern Art in New York is een van de bekendste musea ter wereld. Ik sta altijd wat achterdochtig tegenover moderne kunst, omdat een plastic zak met het juiste prijskaartje al gauw tot wereldwonder wordt uitgeroepen. In het MoMA valt dat best mee, al zitten er ook behoorlijk rare dingen in de collectie, zoals een kogelvrij masker.

Tien virtuele reisbestemmingen

8. Paleis van Versailles
Het Paleis van Versailles is met zijn protserige pracht en praal zelf een kunstwerk, ook al hangen er nog 35 andere aan de muren. Hier kan je je misselijk staren op al de gouden franjes en pompeuze lusters, als dat je ding is.

Tien virtuele reisbestemmingen

9. Het Witte Huis
Misschien meer voor het Witte Huis zelf dan voor de kunst die er hangt, want geef toe: het optrekje van de Amerikaanse president spreekt voor iedereen tot de verbeelding.

Tien virtuele reisbestemmingen

10. Poesjkin Museum
Het Poesjkin Museum in Moskou (Pushkin Museum of Fine Arts) staat in de lijst omdat je toch ook eens in Rusland geweest moet zijn. Het is een enorm gebouw vol Europese kunst en een ‘typisch’ museum met schilderijen en beeldhouwwerken, beide voornamelijk van oude mannen.

Tien virtuele reisbestemmingen