Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.

6 juni 2012 is het IPv6-dag. Wat is dat? Moet je er iets aan doen en kan er iets misgaan? We beantwoorden de belangrijkste vragen over de update van het internet.

Wat is IPv6?
IPv6 is het nieuwe internetprotocol dat op termijn wordt gebruikt om alle internettoestellen een eigen IP-adres te geven.

Wat is er mis met IPv4?
Niets, maar deze standaard werd ontwikkeld bij de opstart van het internet, wat toen niets meer was dan een wetenschappelijk experiment. Toen voorzag men 4,3 miljard (4.294.967.296 om precies te zijn) adressen.

Maar door de enorme groei van het internet volstaat dat niet meer. Ook smartphones, consoles, tv’s en andere toestellen krijgen vandaag een internetverbinding. Daarom is er een systeem nodig dat veel meer adressen kan genereren.

Wachten tot de adressen volledig op zijn is geen optie. Op dat moment zullen sommige toestellen niet meer op het internet kunnen omdat er geen IP-adressen meer vrij zijn. Tegelijk zal zo’n overbelasting voor vertragingen zorgen wat vooral nadeling is voor activiteiten als videostreaming, voip en online gaming.

Hoe zie’t zo’n IPv6-adres er uit?
Vooral langer. Een IP-adres op IPv4 is 32 bits en wordt gevormd uit vier cijferreeksen van 0 tot 256 en kan er bijvoorbeeld zo uitzien: 193.77.24.211.

Een adres op IPv6 is 128 bits en ziet er uit als acht reeksen van vier hexadecimale getallen gescheiden door een dubbele punt. Bijvoorbeeld 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334.

Wat moet u weten over IPv6?

Wat gebeurt er op IPv6-dag?
Op 5 juni 2012 maken verschillende internetbedrijven hun netwerk of sites beschikbaar via IPv6. Iedereen met zo’n verbinding kan die sites bezoeken. De deelnemende bedrijven kunnen op hun beurt kijken of alles vlot verloopt.

Vorig jaar was er ook al zo’n test. Dergelijke initiatieven geven de mogelijkheid om de overstap voor te bereiden met een beperkt aantal gebruikers om te voorkomen dat het fout zou gaan mocht heel het internet van vandaag op morgen overstappen.

Stopt IPv4?
Voorlopig niet, maar het is wel zo dat verschillende sites hun site via IPv6 bereikbaar houden na 5 juni. De bedoeling is dus dat verschillende IPv6-internetters ook na 6 juni via het nieuwe protocol binnenkomen en zo de definitieve overstap op gang trekken.

Dat kan je overigens al merken aan de cijfers. Internetbedrijf Hurricane Electric merkte vorig jaar een stevige piek op IPv6-dag. Maar ook nadien bleef er verkeer te komen van sites die het nieuwe protocol hanteerden..
Wat moet u weten over IPv6?

Ben ik klaar voor IPv6?
Dat hangt af van je toestel. Zo ondersteunt Windows XP standaard geen IPv6 (wel een testversie), maar nieuwere versies (Windows Vista, 7 en binnenkort 8) wel.

Toestellen op Android en iOS zijn klaar en recente versies van OS X ook. Voor Windows Phone is dat enkel vanaf versie 7.5 (Mango). Op test-ipv6.com kan je testen of je verbinding klaar is.

Kan ik mijn internetverbinding kwijtraken?
Neen. Yahoo maakte de vergelijking vorig jaar al en stelde vast dat er bij minder dan 0,055 procent van de bezoekers problemen waren. In praktijk zal je dit als gebruiker nauwelijks merken omdat de meeste sites beschikbaar blijven via IPv4.

Als er al iets misgaat dan zal het een traag ladende site zijn. Browsers gaan er vaak van uit dat IPv6 overal beschikbaar is terwijl dit maar voor een beperkt deel van de sites geldt op dit moment.

“Er is doorgaans een vertraging van één seconde bij Windowsgebruikers, voor het systeem IPv6 opgeeft en weer naar IPv4 terugschakelt”, zegt Jason Fesler, IPv6-evangelist bij Yahoo tegen onze collega’s van CNet.

Wanneer wordt alles IPv6?
Dat gebeurt geleidelijk aan. Je kan al IPv6-netwerken aanmaken sinds 1999 maar dat was toen vrij nutteloos gezien de meeste toestellen nauwelijks waren aangepast.

Vandaag is dat wel het geval. Doordat er op 6 juni een aantal grote sites hun verkeer via het nieuwe protocol sturen, en vaak daarna dit ook blijven doen, zal de overgang verder op gang komen.

Fesler verwacht dat ongeveer een half procent van alle sites IPv6-verkeer zullen generen. “Binnen een jaar zal dit tien tot vijftien procent zijn.”

Kort samengevat is de overstap naar IPv6 vooral een technische aangelegenheid waar je in praktijk weinig van merkt. Toch zorgt het nieuwe protocol er voor dat het internet de ruimte heeft om miljarden nieuwe toestellen toe te laten.

Bekijk hieronder ook het filmpje waarin Google en Vint Cerf uitleggen waarom IPv6 zo belangrijk is.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke week het beste van Clickx in je mailbox.