Met Windows 8 belooft Microsoft een van de grootste vernieuwingen sinds Windows 95. Naar aanleiding van de Release Preview tonen we hier enkele screenshots van het nieuwe besturingssysteem.

Windows 8 in beeld.

Het nieuwste besturingssysteem is niet zomaar een opvolger van Windows 7. Het moet bestand zijn tegen de opmars van Apple. Die staat nog altijd slechter op de computermarkt, maar domineert wel als het om tablets gaat.

Een van de paradepaardjes is dan ook de Metro interface die bevestigt dat Microsoft inzet op aanraakschermen, zeker op mobiel vlak.

Windows 8 in beeld.

Dit is het beeld van Internet Explorer 10 in de Metro Interface. Geen zorgen: de plug-in voor Adobe Flash zal aanwezig zijn wanneer Windows 8 verschijnt. Maar in de voorlopige versie moeten we het nog even zonder stellen.

Windows 8 in beeld.

De Release Preview van Windows 8 bevat een hoop prototypes van trackpad drivers. Hiermee kan je multitouch gebaren gebruiken op je laptop. Nu kan dit slechts bij een aantal merken die er elk hun eigen functies in verwerken.

Windows 8 in beeld.

Weinig spektakel maar desalniettemin goed gevonden: Semantisch zoomen. In de Sports app van Windows 8 kan je bijvoorbeeld je favoriete team bekijken en vervolgens uitzoomen om andere categoriën of informatie te bekijken waar je dan weer opnieuw op kan inzoomen.

Windows 8 in beeld.

Microsoft is van plan om de doorzichtige Aero-interface te schrappen op de desktopversie van Windows. Maar dat lijkt in deze versie vooralsnog niet te zijn gebeurd.

Windows 8 in beeld.

Op deze foto zien we de layout van de e-mailapplicatie in Windows 8. Hoewel twee toepassingen op één scherm naast elkaar zetten al langer mogelijk is, komt de functie in deze versie wel beter tot haar recht. Zo zien we hier de mailbox en de agenda netjes naast elkaar, maar niet noodzakelijk in een 50/50 schermverdeling.