Sony lanceert zijn cloudservice voor digitale muziek in België en Nederland. De dienst heet Music Unlimited en moet meteen concurreren met streamingdiensten als Spotify en Deezer.

 

Met Music Unlimited kan je muziek streamen en synchroon houden op meerdere toestellen. Wie de dienst wil uitproberen kan dat dertig dagen gratis doen. Daarna betaal je een maandelijks abonnement. Het basisabonnement kost je € 3,99 en is eigenlijk een veredelde synchronisatiedienst. Je kan er je eigen muziek mee in de cloud zetten, zodat je die van op verschillende toestellen kan beluisteren, ook in het buitenland. Verder krijg je bij het basisabonnement ook enkele radiostations voor genres en artiesten die je naar smaak kan aanpassen, te vergelijken met een online radiostation als Aupeo.


Interessanter is het premiumabonnement, waarvoor je maandelijks € 9,99 neertelt. Daarmee kan je muziek on demand downloaden of streamen, hitlijsten beluisteren en afspeellijsten samenstellen.

 

Music Unlimited wordt ondersteund door een hele resem platformen, die je allemaal met één account synchroon houdt. Je kan met dezelfde account inloggen op een pc, Android-toestel of een van de nieuwere genetwerkte toestellen van Sony. Onder meer de PlayStation3, PSP, PlayStation Vita, nieuwere Sony Walkmans en nieuwe modellen van Sony’s tv’s en Blu-Ray spelers hebben het platform aan boord. Ondersteuning voor iOS-toestellen zoals de iPad en iPhone volgt nog. Een vergelijkbare videostreamingdienst, Video Unlimited, wordt later dit jaar gelanceerd.

 

Foto: Erik Derycke

(Foto: Erik Derycke)

Concurrentie voor Spotify?
Sony vist met zijn nieuwe aanbod in dezelfde vijver waar ook diensten als Spotify, Last.fm en Deezer al actief zijn. Music Unlimited heeft met zijn vijftien miljoen nummers alvast een voetje voor op Spotify; waar de laatste steeds meer overeenkomsten met muzieklabels lijkt te verliezen, heeft Sony van bij de start bijna iedereen aan boord. De collectie muziek is bijzonder uitgebreid en omvat niet alleen de grote hits, maar ook kleinere Nederlandstalige  bandjes, en uiterst exotische nicheplaten.


De nieuwe dienst werkt ook op meer platformen dan veel van zijn concurrenten, al moet je wel een Sony tv of een PS3 kopen om Music Unlimited in je huiskamer te krijgen.

 

De dienst is waarschijnlijk beter dan Spotify premium. Vraag is maar hoeveel zieltjes Sony kan overtuigen om meteen tien euro per maand te betalen voor extra service en synchronisatie, wanneer Spotify een hele berg muziek vooralsnog gratis aanbiedt.