Als je in Austin, Texas, een bedelende dakloze wat geld geeft mag je in ruil een tijdje meesurfen op zijn 4G-hotspot.

Marketingbureau BBH Labs wil met het liefdadigheidsproject Homeless Hotspots onderzoeken of het aanbieden van draadloos internet een waardig alternatief is voor daklozen die nu op straathoeken daklozenkrantjes verkopen en zo een centje bijverdienen.

Ik ben een 4G-hotspot
Op de South by Southwest-technologieconferentie (SXSW) in het Texaanse Austin liepen van vrijdag tot en met vandaag dertien vrijwilligers uit een daklozentehuis rond met een draagbare 4G-hotspot en een T-shirt met daarop het opschrift 'ik ben een 4G-hotspot' en de gebruiksaanwijzingen.

In ruil krijgen de vrijwilligers een dagvergoeding van twintig dollar en de opbrengsten van hun diensten. Er geldt geen standaardtarief maar BBH Labs raadt een minimumprijs van twee dollar per kwartier internet aan.

Protest
Het proefproject stuit online op heel wat verzet. Zo komt Homeless Hotspots volgens Wired-blogger Tim Carmody recht uit een zwartgallige dystopische sciencefiction-film en vindt hij dat de vrijwilligers niet als mensen maar als infrastructuur behandeld worden. Bezoekers van de BBH Labs-blog klagen dan weer lacherig dat hun hotspot steeds buiten bereik wandelt.

Homeless Hotspots is niet het eerste project met daklozen waarmee BBH Labs de media haalt. Vorig jaar liep gedurende twee maanden het project Underheard in New York.  Een aantal daklozen kregen toen een smartphone en onbegrensde toegang tot Twitter om zo hun dagelijkse strijd onder de aandacht te brengen.

External links

Homeless Hotspots