Opnieuw duiken geruchten op dat Nokia nog dit jaar zijn eerste tablet lanceert. Maar is het wel een goed idee voor de Finse fabrikant om buiten zijn comfortzone te gaan?

De Taiwanese nieuwssite Digitimes meldt maandag dat Nokia in het vierde kwartaal van 2012 een 10-inch ARM-tablet zal lanceren met Windows 8. De site, die zich op anonieme bronnen beroept, zegt dat het toestel zal draaien op een ARM-dualcoreprocessor van Qualcomm. Maar: eind 2010 hielp het een dergelijk gerucht ook al eens de wereld in, terwijl Nokia toen niet thuis gaf.

Tabletanalist Tim Coulling van onderzoeksbureau Canalys denkt dat 2012 inderdaad het jaar kan worden waarin Nokia de tabletmarkt betreedt. “Microsoft is hard op zoek naar fabrikanten die Windows 8 in de markt willen zetten en door zijn innige samenwerking met Nokia is de kans op een gezamenlijke tablet sterk aanwezig.”

Gat in de markt
Coulling denkt ook dat er een enorm gat in de markt is voor een goede kwaliteit Windows 8-tablet. “Er zijn nog steeds enorm veel mensen die geen iPad willen, dus dat kan een schot in de roos zijn. Nokia heeft daarnaast een goede naam, ook in de zakenwereld, en ze hebben de retailkanalen om zo’n toestel bij de klant te krijgen.”


Maar tegelijkertijd heeft Nokia zichzelf in het nauw gemanoeuvreerd door zo innig met Microsoft samen te werken op het vlak van Windows Phone 7. “Nokia zal afhankelijk zijn van Microsoft voor de prijsstelling”, zegt Coulling. “En hoewel het goed werk heeft gedaan met de Metro-interface, is het afwachten of Windows 8 gebruiksvriendelijk genoeg is.”

Prijs telt
“Maar uiteindelijk”, zo voegt hij toe: “hangt alles af van het prijspunt.” “Het is waar dat je een premium kunt vragen voor de Windows/Office-licentie, maar de prijs moet competitief zijn met bijvoorbeeld die van de nieuwe iPad”, aldus Coulling.
 

External links

Nokia