Versie zeventien van Googles Chromebrowser is sinds kort beschikbaar. Een van de nieuwigheden is dat de browser nu webpagina’s op voorhand inlaadt.

Chrome 17 is nu voor iedereen beschikbaar. Wat deze versie wel kan en zijn voorganger niet, is het automatisch laden van pagina’s die je waarschijnlijk zal bezoeken. Door de websites vooraf te laden wil Google de tijd beperken die nodig is om een website op je scherm te tonen.

“Vergelijk het met een broodjeszaak”, schrijft Googles software-ingenieur Noé Lutz op het officiële Chrome-blog. “Als je elke dag hetzelfde broodje bestelt, kan de zaak na verloop van tijd je broodje maken op het moment dat je binnenwandelt.”

Veiliger downloaden
De andere grote verandering aan Chrome 17 is dat de browser zijn veiligheidsmogelijkheden verbetert. Zo gaat het alle uitvoerbare bestanden vergelijken met een lijst van veilige bestanden. Als het bestand niet in de lijst voorkomt gebruikt Chrome Googles zoekexpertise om uit te zoeken of de website waarvan je het bestand downloadt te vertrouwen is.

Eerder deze week lanceerde de internetgigant nog een bètaversie van de browser voor zijn mobiele platform Android. Momenteel is de bèta echter enkel beschikbaar voor toestellen die Android 4.0 draaien, ook bekend als ice Cream Sandwich.