Binnenkort is er geen ontsnappen meer aan Timeline. Het nieuwe Facebookprofiel wordt automatisch geactiveerd. Daardoor zijn oude updates plots veel makkelijker te vinden.

De sociaalnetwerksite heeft een blogpost van enkele weken geleden geüpdatet. Daarin staat te lezen dat de Timeline-functie in de komende weken bij iedereen automatisch wordt geactiveerd. Vanaf dan krijg je gedurende zeven dagen een preview van het nieuwe profiel, zodat je indien gewenst dingen kan toevoegen of verwijderen.

Dat laatste is vrij belangrijk. Timeline is zoals de naam aangeeft een tijdslijn van je profiel. Facebookvrienden kunnen zo heel snel zoeken naar wat je bijvoorbeeld in maart 2009 op je profiel hebt gezet. Op zich is het geen nieuwe informatie, maar het wordt een stuk eenvoudiger om oude zaken weer boven te halen en om te neuzen.

Hoe beperk je imagoschade?
Om oude gênante statusupdates uit het zicht te houden kan je bij de Timeline-preview naast elke update op een pictogram van een pen klikken. Daarbij kan je kiezen om die specifieke update te verbergen van Timeline, of helemaal te verwijderen.

Wil je de post in kwestie niet verwijderen maar wel min of meer privé houden, dan kan je op het icoontje naast de datum van een update klikken. Hier kan je ervoor kiezen om de update in kwestie te tonen aan iedereen, alleen vrienden, enkel voor jezelf of uitsluitend aan bepaalde groepen of personen.

Facebook Timeline voortaan verplicht.

De reden dat Facebook Timeline nu ineens wil opdringen aan iedereen heeft vermoedelijk te maken met de applicaties. De nieuwe versie van het sociaal netwerk integreert applicaties nog meer dan vroeger. Door Timeline verplicht uit te rollen wordt het gebruikersaantal groter, waardoor het voor applicatiemakers interessanter wordt om toepassingen te ontwikkelen.

Ook die applicaties hebben hun privacyimpact. Activiteiten via bepaalde toepassingen worden automatisch gedeeld en ook daar let je maar beter op met wat je openbaar maakt. Lees daarom ook onze vijf tips om goed om te gaan met Timeline-apps.

Protest
En de gebruikers? Die zijn zoals gewoonlijk zeer verdeeld. Sinds je Timeline kan activeren zijn veel gebruikers spontaan overgestapt, mede omdat je profiel er een stuk hipper uitziet in de nieuwe look.

Maar zoals bij elke vernieuwing zijn er evenveel mensen die tegen zijn, en dat merk je onder aan de Facebookblog. Daar klagen mensen dat ze worden verplicht om over te stappen terwijl het nieuwe profiel een aantal privacykwesties met zich meebrengt.