De beroemde Amerikaanse producent van fotoapparatuur Eastman Kodak maakt zich op voor het aanvragen van uitstel van betaling. Dat wordt dan de laatste manier om een faillissement af te wenden.

Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal woensdag op zijn site. De fotografiepionier zou de stap willen zetten als het er in de komende weken niet in slaagt een pakket van ruim 1.000 patenten te verkopen. Momenteel zou Kodak met financiers onderhandelen over een krediet van 1 miljard dollar (773 miljoen euro), dat een doorstart van het bedrijf mogelijk moet maken.

Kodak, dat gesticht werd in 1892, is er nooit in geslaagd zich aan te passen aan de overgang naar digitale fotografie en lijdt daardoor al lange tijd verlies. In november waarschuwde het bedrijf al dat het geld op zou raken als het er niet in zou slagen de patenten te verkopen.

Gisteren doken al berichten op dat Kodak niet meer aan de voorwaarden voldoet om op de beurs van New York genoteerd te blijven. De koers van het bedrijf staat al dertig dagen op rij onder de 1 dollar. Bij Kodak werken 19.000 mensen.