Brussels onderzoeksrechter Michel Claise onderzoekt de aanvallen op het Belgische internetbankieren. Aanleiding is een klacht van BNP Paribas Fortis.

Volgens De Tijd van dinsdag is de onderzoeksrechter al enkele weken geleden begonnen met het onderzoek. Zo discreet als het onderzoek is gestart, zo discreet blijft het federaal parket nu over de zaak. Het enige wat ze erover willen vertellen is dat het gerechtelijk onderzoek is opgestart "omdat er een zorgwekkende toename is van de aanvallen op het internetbankieren in ons land".

BNP Paribas Fortis heeft begin vorige maand nog een toename vastgesteld van het aantal pogingen om geld te stelen van zijn klanten tijdens het internetbankieren. Dat gebeurt via een computervirus dat zich soms maanden stilhoudt op de computer van het slachtoffer. Wanneer de bankenklant zijn rekeninginformatie bekijkt, slaat het virus toe.

Grote kraak
Het federaal parket heeft volgens De Tijd nog meer dossiers overgemaakt aan de Brusselse onderzoeksrechter: over hackings bij ING, Dexia en Bank van De Post. Daarom gaat het onderzoek meteen over de hele Belgische banksector, niet alleen om BNP Paribas Fortis.

De hackers, meestal Russen of Oekraïeners, gaan professioneel te werk en hebben zelfs al de best beveiligde banken gekraakt. De vrees bestaat dat de hackpogingen tot nog toe alleen maar repetities waren en dat de grote kraak nog moet komen.