Het internet kreeg het afgelopen jaar veel te verduren. Katten, zingende kinderen, foto’s met gekke teksten: het internet staat vol hersenlooos tijdverdrijf.

De memes oftewel internethypes zijn zelfs zo populair dat ze een heuse subcultuur vormen op het internet. Hieronder vind je een overzicht van enkele van de succesvolste memes van afgelopen jaar.

1. Rebecca Black – Friday
De Californische tiener Rebecca Black schoot naar de top van de populariteitslijst dankzij haar ge-autotuned nummer Friday. Het nummer opende de ogen van vele aspirant-zangers en -producers: je hoeft niet per se de beste te zijn in wat je doet om beroemd te worden.

Het nummer werd in de week na zijn lancering al meteen tien miljoen keer bekeken en de digitale single haalde de top 100 op iTunes. In totaal bekeken zo’n 167 miljoen mensen de videoclip. Midden juli lanceerde Black haar tweede nummer, My Moment, dat ondertussen ook al meer dan 30 miljoen keer werd bekeken.

2. First World Problems
De frustraties van de bevoorrechte burger over de hele wereld kun je samenvatten in één Twitter-hashtag: #FirstWorldProblems. Het gaat om kleine ongemakkelijkheden waar de beter bedeelden wel eens over durven klagen, zoals het openen van te veel tabbladen in hun browser, of het feit dat ze nog honger hebben nadat ze hun tanden hebben gepoetst.

Hoewel de term first world problems al in 2006 opdook, werd het pas dit jaar een hit toen het gepromoot werd op sociale sites als Reddit en Twitter.

First World Problems

3. Occupy Wall Street
Occupy Wall Street is een serie protesten in New York en elders in Noord-Amerika en Europa. De protesten draaien om de socio-economische ongelijkheden en ze klagen het lobbywerk van bepaalde bedrijven die invloed willen uitoefenen op de politiek in Washington aan.

De protesten worden vooral georganiseerd op sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter. De flashmobdemonstratie begon op 17 september; de geest van de protestactie verspreidde zich daarna razendsnel door verschillende steden en schoolcampussen in de VS en daarbuiten.

Occupy Wall Street

4. Planking
De planking-gekte begon in maart als een Facebookmeme in Australië en Nieuw-Zeeland, en verspreidde zich daarna dankzij de magie van het internet over de hele wereld. 15 mei was overigens de eerste jaarlijkse Global Planking Day.

De meme inspireerde velen om variaties te maken op planking, zoals owling, batmanning en teapotting. Helaas is planking niet altijd even onschuldig: dat bewees een twintigjarige Australiër toen hij op het balkon van de zesde verdieping van een flatgebouw wou planken en hij beneden te pletter stortte.

Planking

5. Scumbag Steve
Scumbag Steve is een zogenaamde imagemacro: een bewerkte foto met een grappige tekst. De fotoreeks stelt de sterotiepe rotzak uit het middelbaar onderwijs voor, zoals die kerel die je spullen leent maar ze nooit teruggeeft.

Scumbag Steve

6. X all the Y!
Dit is een snowclone en een exploiteerbare cartoon die gebruikmaakt van het sjabloon ‘X all the Y’, zoals Know all the memes! Andere snowclones maken gebruik van andere sjablonen: i’m in ur X, Y’ing ur Z bijvoorbeeld.

De tekening verscheen voor het eerst in This is why I’ll never be an adult, door illustrator Allie Brosh. Brosh zocht een eenvoudige maar heldere manier om duidelijk te maken dat haar variërend enthousiasme voor alledaagse dingen haar duidelijk frustreert.

X all the Y!

7. Nope! Chuck Testa!
“Nope! Chuck Testa!” is een catchphrase, of een stopwoord, uitgevonden door de Californische taxidermist Chuck Testa en filmmakers Rhett en Link. De slagzin werd immens populair dankzij een reclamefilmpje dat Testa liet maken voor zijn bedrijf.

In het filmpje zie je verschillende mensen (familie van Testa) die beetgenomen worden door zogezegd levende, wilde dieren. De man springt daarna uit zijn schuilplaats en roept “Nope! Chuck Testa!”

8. Nyan Cat
Nyan Cat is een 8-bitanimatie van een kat met het lichaam van een kersentaartje. De kat vliegt in de ruimte en laat een regenboog achter zich.

Hoewel door de dada-kunst beïnvloede afbeeldingen zoals Cat on a keyboard in Space of Nekopan al langer bestaan, is dit de eerste keer dat een eenvoudig filmpje met een repititieve soundtrack zo veel kijkers weet te bemachtigen.

Van het filmpje werden overigens talloze versies en parodieën gemaakt. Ieder land heeft ondertussen wel ‘zijn’ Nyankat en mensen verkleden zich blijkbaar maar al te graag als kat-met-een-koekjeslichaam.

9. ‘60s Spider-Man
Ook dit is een imagemacro, gebaseerd op de tekenfilmserie Spider Man uit de jaren ‘60. De beelden bevatten doorgaans een absurde interne monoloog die correspondeert met de actie uitgebeeld in de afbeelding.

Spiderman

10. My Little Pony: Friendship is Magic
De bijna epidemische sensatie die My Little Pony dit jaar teweegbracht is formidabel en hardnekkig. De serie werd gemaakt door de tekenaar van de Powerpuff Girls, Lauren Faust. En hoewel de tekenfilm vooral voor meisjes is, is deze niet meer van het internet weg te slaan.

Op het internet heb je zelfs ‘gevechten’ tussen pro-bronies en anti-bronies. En dan zijn er ook de forummoderators, die denken dat pony’s alleen geschikt zijn in bepaalde situaties.

Sinds zijn debuut in oktober 2010 is de show een populaire bron voor reactie-afbeeldingen en imagemacro’s.

My Little Pony