Ook dit jaar brengt Google zijn Zeitgeist uit: een rapport waarin je kunt lezen wie en wat we het afgelopen jaar het meest zochten op internet. Ook kun je nog rapporten bekijken van 2001 tot nu.

“Het jaarlijkse Zeitgeist-rapport laat zien wat de wereld het afgelopen jaar heeft beziggehouden: onze passies, interesses en belangrijke momenten door de ogen van Google Search”, schrijft Google.

“Wat was er belangrijk in 2011? Zeitgeist heeft miljarden Google-zoekopdrachten gerangschikt om de tien snelst groeiende wereldwijde zoekopdrachten en de overige tijdgeest van 2011 in beeld te brengen.”

1. Rebecca Black
De dertienjarige Rebecca Black kreeg veel bekendheid toen ze haar single Friday in maart van dit jaar uitbracht. De video werd meer dan 167 miljoen keer bekeken op YouTube. Zoekopdrachten naar de zangeres en gerelateerde zoekopdrachten als ‘Rebecca Black Friday’ stegen tussen 2010 en 2011 met meer dan tienduizend procent.

Rebecca Black

2. Google+
Googles eigen sociale netwerk hoeft geen introductie. Vanaf juni kon je je eigen profiel maken bij Google+, en dat zal de zoekgigant geweten hebben. In de drie weken na de lancering had Google+ al meer dan tien miljoen leden.

Google+

3. Ryan Dunn
De jonge Ryan Dunn, bekend om zijn stunts in het tv-programma Jackass en Viva la Bam, kwam op 20 juni op 34-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk. In de week van 19 juni kreeg hij erg veel aandacht op Google: er werd bijna net zo veel naar hem gezocht als naar het weer.

Ryan Dunn

4. Casey Anthony
De Amerikaanse Casey Anthony werd beschuldigd van moord met voorbedachten rade toen men het stoffelijk overschot van haar tweejarige dochterje Caylee terugvond in de buurt van hun huis in Orlando, Florida. Op 5 juli besloot een jury dat Anthony niet schuldig was. Zoekopdrachten naar de 22-jarige moeder stegen explosief in de week van 3 juli.

Casey Anthony

5. Battlefield 3
Van het langverwachte computerspel Battlefield 3 werden in de eerste week na de lancering vijf miljoen exemplaren verkocht. De populariteit van de videogame bereikte haar top in de week van 23 oktober, toen het spel op de markt kwam in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Battlefield 3

6. iPhone 5
Velen keken uit naar de nieuwe smartphone die Apple dit jaar zou voorstellen. Een groter scherm, een glazen voorkant zonder randen, een achtmegapixelcamera en geavanceerde spraakherkenning waren slechts enkele van de vele geruchten. De opwinding rond de iPhone 5 bereikte haar hoogtepunt in de week van 25 september, een week voordat Apple de iPhone 4S zou onthullen tijdens een persconferentie.

iPhone 5

7. Adele
De Britse zangeres Adele scoorde enorm met haar tweede album ‘21’. In het Verenigd Koninkrijk verkocht de 22-jarige zangeres in de eerste week al 208.000 exemplaren. Zoekopdrachten naar Adele namen een hoge vlucht in de week van 28 augustus, toen de Britse zangeres Someone Like You ten gehore bracht tijdens de MTV Video Music Awards.

Adele

8. Tepco
Op 11 maart deed een aardbeving van 9,0 op de schaal van Richter Japan op zijn grondvesten daveren. Enkele kernreactoren van de kerncentrale van Fukushima raakten daarbij zwaar beschadigd. De zoekopdrachten naar nutsbedrijf Tepco bereikten het hoogste punt ooit in de week van 13 maart.

Tepco

9. Steve Jobs
Op 5 oktober stierf de medeoprichter van Apple. Hij was verantwoordelijk voor verschillende technologische hoogstandjes als de Mac, de iPod, de iPhone en de iPad. Zoekopdrachten naar Steve Jobs kenden in de week van 2 oktober 2011 hun top nadat hij een intensieve strijd tegen kanker verloor en thuis overleed op 56-jarige leeftijd.

Steve Jobs

10. iPad 2
De tweede versie van Apples tabletcomputer ontketende een wereldwijde sensatie. En tijdens het weekend van de introductie werden vijfhonderdduizend exemplaren verkocht. Zoekopdrachten naar iPad 2 bereikten hun top in de week van 27 februari, twee weken voordat Apple begon met de verkoop van het apparaat op internet en in winkels.

iPad 2

External links

Google Zeitgeist