Inloggen in Windows 8 kun je ook doen door op een foto te tekenen. Microsoft legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

Traditionele wachtwoorden met cijfers en letters hebben een groot nadeel: ze zijn moeilijk te herinneren. Daarom wil Microsoft een gebruiksvriendelijkere manier toepassen op aanraakschermen.

De functie werd enkele maanden geleden al vermeld bij de officiële voorstelling van Windows 8, maar Microsoft geeft nu meer uitleg op de blog Building Windows 8. Zach Pace, medeverantwoordelijk voor de gebruikservaring, legt daar uit hoe een foto zowel makkelijker is om te herinneren, als veilig om te gebruiken.

Voor de functie kun je een van je eigen foto’s kiezen, waardoor het beeld makkelijker te herinneren is. Die foto verschijnt dan op het versleutelde scherm van je smartphone, pc of tablet.

Daarna kan je met je vinger of met de muis bepaalde delen van de foto aanduiden. Die ‘handtekening’ werkt dan als je log-in voor het toestel.

Windows 8: inloggen met een foto.

Om de functie te gebruiken moet je minstens het beeld aantikken, een lijn trekken en een cirkel tekenen als minimum aan handelingen. Die drie zijn ook het makkelijkst uit te voeren voor gebruikers.

Veiligheid
Volgens Microsoft is de methode zeer veilig “Wanneer je een cirkel of een lijn tekent op een beeld, dan herinnert Windows hoe je het hebt getekend”, aldus Pace. “Dus iemand die je inlogpatroon nabootst moet niet alleen de aan te duiden delen aangeven in de juiste volgorde, maar moet ook nog in de juiste richting bewegen en beginnen en eindigen waar jij dat doet.

Maar het is niet de bedoeling dat de foto het traditionele wachtwoord vervangt. Het is voor Microsoft een alternatieve inlogmethode. Wie vijf keer verkeerd inlogt met een foto moet daarna overigens zijn gewoon wachtwoord opgeven. Daarnaast is het onmogelijk om met een foto van op afstand of via een netwerk in te loggen.

Microsoft is overigens niet de enige die alternatieven heeft voor het klassieke wachtwoord. Zo kan je bij Android al vanaf het begin je toestel beveiligen met een bepaald patroon. Hierbij krijg je negen punten op je scherm waarvan je er minstens vier moet verbinden.