Internet Explorer blijft de populairste browser, maar de strijd om de tweede plaats barst los. Firefox voelt de hete adem van Chrome.

Volgens Net Applications, dat wereldwijd het browsergebruik meet, is Mozilla Firefox nog slechts vier procent populairder dan Google Chrome. Voor de maand november haalde eerstgenoemde een marktaandeel van 22,1 procent (0,4 procent verlies). Chrome steeg in één maand met 0,7 procent tot 18,2 procent.

Chrome zit Firefox op de hielen.

In het huidige tempo zou Chrome rond maart 2012 de tweede populairste browser kunnen worden, al is zo’n voorspelling vrij onbetrouwbaar op de browsermarkt. Wel toont het een trend aan. Jarenlang was Firefox de grote uitdager van Microsofts Internet Explorer, maar sinds enkele jaren wordt die titel gedeeld met Chrome. Internet Explorer zelf houdt deze maand zijn marktaandeel stabiel op 56,2 procent.

Mobiel
Ondanks de mobiele revolutie wordt er volgens Net Applications in 92,2 procent van de gevallen gesurft via een pc. Maar het gebruik van smartphones en tablets steeg de afgelopen maand wel naar 6,7 procent. De overige percentages worden opgevuld door spelconsoles en andere toestellen.

Chrome zit Firefox op de hielen.

Op mobiel vlak is Safari de grote leider met 55 procent marktaandeel, al is dat 7 procent minder dan in oktober. Opera Mini stijgt dan weer 7 procent tot 20,1 procent en wordt daarmee opnieuw groter dan de Androidbrowser (16,4 procent, 2,2 procent minder op maandbasis).

Lees hier alle cijfers van Net Applications.