Enkele grote websites hebben zichzelf gecensureerd met een pop-upbanner. Dat doen ze om aandacht te vragen voor een Amerikaans wetsvoorstel dat internetcensuur mogelijk maakt.

Een grote pop-up bloklettert ‘Website geblokkeerd’, terwijl de echte website in de achtergond onder een grijze waas wordt bedekt. De censuur is niet echt, maar een symbool van enkele grote website-eigenaars die vrezen dat een voorgestelde Amerikaanse wet ervoor kan zorgen dat enkele sites uit de lucht zullen gaan.

Aanleiding is de eerste zitting rond een wet waar de Hollywoodstudio’s, de muziekindustrie en het Amerikaanse copyrightagentschap achterstaan. Die wet zou het ministerie van Justitie toestaan om internetproviders, DNS-systeemproviders en zoekmachines te verplichten een website af te sluiten bij beschuldiging van copyrightinbreuken.

Politici bellen
Het wetsvoorstel heet SOPA, de Stop Online Piracy Act. Een heleboel internetbedrijven waaronder Google, Facebook, Twitter en Zynga hebben zich al tegen de wet gekant. Die zou het begin betekenen van internetcensuur.

Enkele websites, waaronder TechDirt, hebben daarom de verontrustende banner getoond. Naast de alarmerende boodschap dat de site geblokkeerd is, staat ook een oproep om de overheid te bellen om beklag te doen over de geplande maatregel.

Het is trouwens niet de eerste keer dat grote sites zich aan een protestactie wagen. In 1996 hebben veel sites hun achtergrond zwart gemaakt uit onvrede met de Communications Decency Act, een antipornomaatregel. Die maatregel is later door het hooggerechtshof weer afgeschoten.