Het einde van de cd als muziekdrager lijkt nu wel akelig dichtbij te komen. De grote muzieklabels zouden de blinkende schijfjes uiterlijk eind 2012 uit de handel willen nemen, meldt Side-line.com. Downloaddiensten zoals iTunes en betaalde muziekstreams moeten de fakkel daarna overnemen.

De enige cd-releases die daarna nog in de winkelrekken terecht zouden komen, zijn limited editions die mikken op verzamelaars. Hoewel, winkelrekken is misschien zelfs nog veel gezegd, want het distributiemodel belooft voornamelijk in de kaart te spelen van onlineretailer Amazon. Die laatste is trouwens al uitgegroeid tot de grootste cd-verkoper ter wereld.

Side-line.com ving de eerste geruchten enkele weken geleden al op en probeerde in de tussentijd commentaar los te krijgen bij enkele grote labels zoals EMI, Universal en Sony. Die weigeren vooralsnog echter op de vraag in te gaan.

Geen onverwachte wending
Als de muziekindustrie daadwerkelijk afstapt van de cd als muziekdrager, zou dat geen compleet onverwachte wending zijn. De grote labels zoeken immers al enkele jaren naar oplossingen voor de onder druk staande winstmarges in de muziekindustrie.

Nu downloads en streamingdiensten eindelijk vaste voet aan de grond lijken te krijgen bij het grote publiek, zou de weg open kunnen liggen naar een verkoopmodel zonder fysieke dragers en dure distributiekanalen.

Of de consument en de artiesten daar ook beter van zullen worden, dat blijft echter de vraag.