Een krantenadvertentie van Carrefour belooft vrijdag en zaterdag een 15-inchlaptop van Asus voor 299 euro. Hoe degelijk kan zo'n toestel zijn? We zoeken het uit.

Een krantenadvertentie van Carrefour belooft vandaag en morgen een 15-inchlaptop van Asus voor 299 euro. Hoe degelijk kan zo’n toestel zijn? We zoeken het uit.

De opgegeven specificaties van Carrefour zijn nogal vaag: een dualcoreprocessor, geen details over een grafische kaart of het processortype, een scherm van 15,6 inch en 320 GB opslagruimte. De Asus X54L-SX033V blijkt een Russische laptop te zijn, maar gelukkig is hij aangepast naar ons Azerty-toetsenbordtype.

2 GB RAM-geheugen aan DDR3 snelheid is normaal voldoende, maar het geheugen zelf achteraf verdubbelen lijkt me geen slechte keuze. De prijs van RAM-geheugen staat immers historisch laag; zeker het overwegen waard.

De dualcoreprocessor zonder specifiek typenummer blijkt een Intel Celeron B800 te zijn. Verrassend genoeg een gloednieuw Sandy Bridgemodel dat geklokt staat op 1,5 GHz. Niet supersnel, maar toch net beter dan de Atom netbookprocessors van Intel. Met de grafische kaart, een Intel HD 3000, kun je heel simpele spelletjes spelen, maar echte gamers hebben er niets aan.

Het toetsenbord ligt wat bol op de laptop en voelt niet heel stevig aan, maar het bevat wel een apart numeriek klavier. De algemene bouwkwaliteit is nogal zwak, met veel plastic. De harde schijf van 320 GB draait aan 5400 toeren per minuut, net zoals de meeste andere harde schijven uit laptops. We vinden maar twee USB-poorten terug, waarvan één verrassend genoeg zelfs USB 3.0 is.

De reden waarom laptops zo goedkoop zijn, is de meestal tegenvallende kwaliteit van het ledscherm. De resolutie van 1366 bij 768 pixels is tegenwoordig standaard, maar de kwaliteit valt best wel mee gezien de prijs. Er is een lichte lijnvorming te zien als we van dichtbij kijken, maar het scherm is gezien het prijskaartje zeker niet slecht.

De laptop wordt standaard meegeleverd met Windows 7 Home Premium en een gratis probeerversie van Office 2010. Carrefour verkoopt de laptop vandaag en morgen voor 299 euro: naar onze mening een stevige prijsbreker. Een aanrader voor iedereen met een beperkt budget.

Windows' Prestatiescore:
CPU: 5,1
RAM: 5,5
Grafisch: 4,4
3D spelletjes: 5,8
Harde schijf: 5,8

Scores op 7,9