Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


De startbalk die vijftien jaar lang in elke nieuwe Windows zat, wordt volledig getransformeerd. Hij krijgt een heel andere, veel eenvoudigere functie.

Omdat Microsoft ernaar streeft om Windows 8 zo strak mogelijk aan te bieden, is de startbalk op het eerste gezicht nergens te bespeuren. Hij verschijnt als je een sleepbeweging maakt van de rechterkant naar het midden van het scherm.

De werkbalk in Windows 8

Bovenaan staat een vergrootglas met de zoekfunctie. Die is heel belangrijk, aangezien je in de Metro-interface nooit van elke applicatie een tegel hebt. Het zoekwoord kun je plaatsen in drie verschillende categorieën: apps, instellingen en bestanden. Met een zoekwoord kun je snel deze drie categorieën uitlichten, maar ook alle apps die doorzoekbaar zijn verschijnen. Zo kun je direct in Twitter of Facebook met een trefwoord zoeken, zonder dat je daarvoor een app moet openen.

Snel en simpel delen
Een tweede element in de startbalk is de Share-knop. Hiermee kun je elke bron delen met iedereen, met elke app. Windows heeft sterk aan API's (programmeerinterfaces) gesleuteld om alles geïntegreerd te maken, zodat je niet meerdere apps moet openen om materiaal te kunnen delen.

Zo kun je een website snel delen via mail, een foto van Facebook direct versturen met Twitter of een recept uit een specifieke app delen over Messenger. Microsoft zorgt ervoor dat alle integratie in Windows 8 zit, waardoor ontwikkelaars zich daarover geen zorgen hoeven te maken. Zo kun je alles snel en simpel delen.

Apparaten en instellingen
Een derde knop in de startbalk toont alle apparaten die zijn aangesloten op de computer, van printers tot projectoren en smartphones. Zo kun je gemakkelijk een beeld van een app direct printen, zonder dat je daarvoor in menu's moet zoeken.

De vierde knop toont de instellingen van je computer, laptop of tablet. In één blik zie je de draadloze instellingen, het volume, de helderheid van het scherm, meldingen, taal en het uitschakelen van Windows 8. Alle instellingen van de app die op dat moment actief is, vind je hier terug.

En tot slot is er natuurlijk de bekende Windows Start-toets. Die brengt je altijd naar je startpagina. Sommige tablets zullen ook een fysieke Start-knop hebben, zodat je nog vlotter met Windows 8 kan werken.