De geruchten zwellen aan dat Facebook een eigen muziekdienst gaat starten. Het sociale netwerk zou het echter anders aanpakken dan de rest, weet de nieuwssite Techcrunch. De geruchtenmolen vermeldt ook dat de nieuwe dienst Facebook Vibes zal heten.

Begin september liet Facebook al weten dat het weinig ziet in het opstarten van een rechtstreekse concurrent voor diensten als Spotify en Deezer.

Liever zou het sociale netwerk een manier willen vinden om verschillende muziekbronnen en –diensten met elkaar te verbinden. Daarover zouden al afspraken zijn gemaakt met Spotify, MOG en Rdio. Diensten die voorlopig nog niet in België beschikbaar zijn.

Delen met vrienden
Aanvankelijk leek het idee dat bijvoorbeeld jouw reactie op een nieuw album op de Spotify-dienst netjes in het nieuwsoverzicht van Facebook zou verschijnen, naast het commentaar dat een vriend via een andere muziekdienst op hetzelfde album gaf.

Nu hebben muziekdiensten vaak sociale functies die weliswaar naar Facebook kunnen worden doorgestuurd, maar ze werken niet samen met de sociale functies van een andere dienst. Kortom, als jij en je vriend allebei op een andere muziekdienst geabonneerd zijn, ontdek je momenteel maar moeilijk welke tracks hij goed vindt.

Volgens het laatste bericht van Techcrunch zouden Facebook-vrienden kunnen zien naar welke tracks je luistert. En ze kunnen die liedjes dan afspelen via de muziekdienst waarop ze zelf geabonneerd zijn. Facebook Vibes zou zich daardoor kunnen profileren als de grootste dienst ter wereld om muziek te ontdekken, een beetje als concurrent voor Last.fm en consorten.

Verwacht wordt dat we meer over Facebook Vibes te weten komen tijdens de f8-conferentie. Die vindt plaats op 22 september in San Francisco en wordt georganiseerd door Facebook.