Google houdt grote schoonmaak in zijn nevenprojecten, waaronder Google Desktop, sociaal zoeken en internetbeveiliging. Ze zijn intussen overbodig of ingebouwd in een ander product.

Door tien minder belangrijke Googleprojecten te sluiten, hoopt Google meer middelen over te houden voor de projecten die voor hen belangrijker zijn. De beslissing daartoe komt van Larry Page zelf, de grote baas van Google. Sinds zijn aantreden in januari streeft hij naar een stroomlijning van de werking. Deze beslissing is daar een uiting van.

De veranderingen worden in een blogpost aangekondigd door Alan Eustace, de senior vicepresident bij Google. “Dit zal de dingen vereenvoudigen voor onze gebruikers en de ervaringen met Google verbeteren. Het betekent ook dat we meer middelen kunnen steken in de producten met een grote impact.”

De mensen van wie de projecten nu op het kapblok liggen, hoeven trouwens niet te vrezen voor hun baan. Ze krijgen een andere functie binnen het bedrijf.

Google Desktop
De volledige lijst projecten die verdwijnen, staat in de blogpost van Eustace. Een van de opvallendste is Google Desktop. Dit project startte in 2004 toen de zoekfunctie op Windows XP niet erg gebruiksvriendelijk was. Intussen heeft Microsoft de zoekfunctie sterk verbeterd en is Google Desktop overbodig.

Bij de afgeschreven projecten zit ook Aardvark, een start-up die nog maar in 2010 gekocht is. Het experimenteerde met sociale zoekopdrachten, waarbij mensen elkaars vragen helpen beantwoorden. Aardvark mag dan stoppen, Google werkt wel verder aan sociale zoekopdrachten in zijn eigen tools.