De Raspberry Pi is niet alleen ongelooflijk klein en goedkoop, de prestaties zijn ook niet mis. De USB-computer draait Quake III in 1.080p.

Een test met het schietspel Quake III op een prototype van de Raspberry Pi toont de mogelijkheden van de pc op een USB-stick aan. Hoewel het platform niet ontwikkeld werd met grafische prestaties in het achterhoofd haalt het spel tien tot dertig frames per seconde met 4X antialiasing (AA) ingeschakeld en een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels.

Deathmatch multiplayer
Zonder AA en met een lagere resolutie loopt het spel zeer soepel. De ontwikkelaars geloven bovendien dat de framerate nog opgeschroefd kan worden. Hun volgende uitdaging is een potje Quake III-multiplayer op een netwerk van Raspberry Pi’s. Het systeem zou tijdens het spelen vrij koel blijven, wat goed nieuws is voor de vele hobbyisten die ervan dromen om de Raspberry Pi op de gekste plaatsen te verwerken.

De Raspberry Pi moet eind dit jaar beschikbaar zijn. Het systeem krijgt de afmetingen van een bankkaart en zal rond de 15 pond (17 euro) kosten. Het kleinood draait Linux op een ARM11-processor met een kloksnelheid van 700 MHz en heeft 256 Mb of 128 MB RAM-geheugen aan boord.

De alphaversie van de Raspberry Pi, waarop de test met Quake III werd uitgevoerd, biedt plaats aan een ethernetconnector, twee USB-poorten, een SD-geheugenkaartsleuf, een HDMI-uitgang en analoge video-uitgang, een analoge audio-uitgang en een stroomkabelconnector.

External links

Raspberry Pi