Wie graag zijn Facebookpagina updatet tijdens de kantooruren heeft voortaan een ideaal excuus: een nieuwe studie beweert dat deregelijke ‘virtuele uitstapjes’ de productiviteit verhogen.
Een studie van de Nationale Universiteit van Singapore toont fijntjes aan dat de boog niet altijd gespannen hoeft te staan. In een nieuw rapport beweert een onderzoeksteam dat kantoorslaven kantoorwerkers die af en toe een pauze inlassen door plaatjes van LOLcats te bekijken of hun Facebookpagina bij te werken, productiever zijn dan collega’s die wél onophoudelijk zitten te zwoegen achter het klavier.
Naar een verklaring voor die opmerkelijke resultaten hoeft niet ver gezocht te worden: het online rondhanggedrag zou een restoratieve invloed hebben op mentaal vlak.
Een andere populaire vorm van cyberslacking of cyberloafing – verzamelnamen voor activiteiten waarbij werknemers de internettoegang op kantoor aanwenden voor niet-werkgerelateerde doeleinden – komt minder rooskleurig uit het rapport. Zo zou privaat e-mailverkeer wel degelijk nadelig zijn voor de efficiëntie op de werkvloer.
Tegendraads
Met deze resultaten gaat het onderzoek in tegen de algemene tendens, waarbij aangenomen wordt dat alle vormen van cyberloafing en cyberslacking negatief zijn voor de productiviteit op kantoor.
Dat onderzoeken naar deze materie wel degelijk relevant zijn, bewijst een bevraging van websense.com uit 2006. Daaruit bleek dat de gemiddelde werknemer in de VS zo’n 24 procent van zijn werktijd doorbrengt met activiteiten die als cyberloafing geklasseerd kunnen worden. Misschien net iets te veel van het goede …
External links
Society for Industrial & Organizational Psychology