Het Canadese Research in Motion stelt op een bijeenkomst in Londen twee nieuwe BlackBerry-smartphones voor aan het publiek. De Torch 9810 en de Torch 9860 All Touch moeten eind deze maand in de winkels liggen.

Vijf nieuwe BlackBerry’s schudde RIM vanmorgen uit zijn mouw. Maar eigenlijk zijn het maar twee toestellen, de Torch 9810 (eerder bekend als de Torch 2) en de Torch 9860 All Touch, echt nieuw. De BlackBerry Bold 9900 en de CDMA-variant 9930 werden in mei immers al onthuld en de Torch 9850 is hetzelfde als de Torch 9860 All Touch, maar bedoeld voor markten met een CDMA-netwerk. De nieuwe BlackBerry’s moeten eind deze maand verkrijgbaar zijn en hebben standaard het vernieuwde BlackBerry OS 7.

Twee keer zo snel
De nieuwe BlackBerry’s (RIM gaat binnenkort nog meer nieuwe modellen aankondigen) beschikken allemaal over een een Snapdragonprocessor van Qualcomm die rekent op 1,2 GHz. Dubbel zo snel dus als de processors in de huidige generatie BlackBerry’s. Het werkgeheugen is opgekrikt naar 768 MB. De camera telt nu vijf megapixels en kan filmen in 720p.

Het opvallendste model dat RIM vandaag voorstelt is de Torch 9860 All Touch. Zoals de naam al doet vermoeden brengen de Canadezen – voor het eerst – een smartphone zonder fysiek toetsenbord op de markt. Het scherm heeft een diagonaal van 3,7 inch en telt 800×480 pixels.

De Torch 9810 is de opvolger van de Torch 9800. Uiterlijk is er niet veel veranderd: het toestel heeft hetzelfde design (een touchscreen van 3,2 inch en een uitschuifbaar volwaardig toetsenbord) en grotendeels dezelfde afmetingen als zijn voorganger. De resolutie van het scherm bedraagt 640×480 pixels.

De Bold 9900 werd in mei al voorgesteld. Volgens RIM is dit model met zijn taille van 10,5 millimeter de dunste smartphone die het ooit heeft gemaakt. Het scherm van de Bold 9900 meet 2,8 inch en heeft een resolutie van 640×480; het heeft zo de grootste pixeldichtheid van de nieuwe BlackBerry’s. Onder het scherm bevindt zich een volwaardig toetsenbord dat met zijn gitaarfretten tussen de rijen toetsen makkelijker dan ooit moet typen.

BlackBerry OS 7
RIM nam ook de tijd om enkele nieuwe functies van BlackBerry OS 7 toe te lichten. Vooral op grafisch vlak is er veel verbeterd, mede dankzij de aparte GPU in de Snapdragonprocessor. De nieuwe browser is volgens de Canadezen de snelste op de markt. Hij ondersteunt HTML 5 en Javascript en komt als beste uit de door RIM uitgevoerde benchmarks.

De nieuwe Facebookapp is dieper geïntegreerd in het besturingssysteem en ontwikkelaars kunnen de BlackBerry Messenger-app verwerken in hun websites en software. Oudere toestellen kunnen echter niet upgraden naar Blackberry OS 7.