In de EU mag een sms maar 11 eurocent kosten. Toch hanteren Mobistar en Proximus nationale tarieven die hoger liggen.

Dankzij de Europese Commissie dalen de roamingtarieven voor bellen, sms’en en mobiel internetten binnen de EU. Een van die regelingen is dat sinds 2010 een sms binnen Europa maar 11 cent, of 13,31 cent met 21 procent btw, mag kosten.

Maar zowel Proximus als Mobistar heeft een aantal tariefplannen die 15 cent aanrekenen voor een nationale sms. Doorgaans ligt de prijs op 12 eurocent. Maar wie bij Mobistar voor de Best Deal-bundel of een My5-abonnement kiest (beide 5 euro per maand), betaalt 15 cent per bericht zowel binnen als buiten de bundel.

Bij Proximus vinden we onder meer Mobile Start 5 en Mobile Comfort 10, waar een bericht zowel binnen als buiten de bundel 15 cent kost.

Operatoren reageren
Met die tarieven is het dus duurder om een bericht te sturen van Antwerpen naar Hasselt dan van Antwerpen naar Budapest. Andere aanbieders zoals Telenet en Base houden het respectievelijk op 12 en 10 cent voor een nationaal bericht.

Onze redactie vroeg aan de twee operatoren en aan toezichthouder BIPT hoe dat mogelijk is. “We hebben verschillende tariefplannen voor mensen die veel bellen, met gratis belminuten, en voor mensen die veel sms’en, met gratis berichten) zowel prepaid als postpaid”, aldus Proximus-woordvoerder Frédérique Verbiest.

Ook Mobistar wijst in zijn reactie op variatie in het aanbod, waarbij je gratis krediet krijgt of gratis berichten kan versturen. “Vandaag is het zo dat we proberen formules uit te werken voor klanten, zodat ze kunnen kiezen wat het best binnen hun profiel past. Kort samengevat gaan ze eigenlijk zelden buiten hun bundel, en als we dat merken dan bieden wij hen een andere formule aan”, zegt Patti Verdoodt van Mobistar.

Toegestaan volgens BIPT
Je kan dus perfect goedkoper sms’en als je erin slaagt de verschillende tariefplannen vlot te vergelijken. Maar mogen de operatoren binnen België eigenlijk wel een prijs aanrekenen die hoger ligt dan wat Europa toelaat? Ja dat mag, zegt het BIPT.

Dat komt doordat eindgebruikerstarieven van nationale sms’jes niet gereglementeerd zijn. De Belgische operatoren zijn binnen de landsgrenzen dus vrij om aan te rekenen wat ze willen, klinkt het in een reactie van het BIPT.

Ook berichten binnen de EU kunnen op dat vlak duurder zijn dan 11 cent. “Dit is een maximumtarief dat hoe dan ook door de operatoren aangeboden moet worden voor dergelijke internationale sms’en”, aldus de telecomregulator. Operatoren kunnen hogere tarieven voor berichten binnen de EU aanrekenen, maar enkel als de klant daar expliciet mee instemt.

De Belgische operatoren overtreden de telecomregels dus niet. Al blijft het zeer opmerkelijk dat wie een zeer goedkoop abonnement heeft voor een sms binnen België meer betaalt dan wat je naar het buitenland hoort te betalen.