Google start een nieuwe sociaalnetwerksite om de concurrentie aan te gaan met Facebook. De dienst heet Google+ en heeft veel weg van Facebook.

Maar volgens Vic Gundotra, senior vicepresident engineering bij Google, heeft Google+ een aantal kenmerken die het sociaal netwerk beter afstemmen op het gedrag dat mensen in het ‘echte’ leven vertonen.

Zo wordt het makkelijker gemaakt om content te delen met welbepaalde, kleine groepen. "Bestaande sociale netwerken bieden niet de nuances die mensen gewend zijn in hun offline communicatie, onder meer omdat ál hun kennissen beschouwd worden als vrienden", schrijft Gundotra in een blogpost waarin de nieuwe dienst wordt aangekondigd.

Feest en flirts
Veel Facebookgebruikers vinden het bijvoorbeeld moeilijk om hun statusupdates te beperken tot kleine groepen mensen, zodat hun collega’s geen feestfoto’s te zien krijgen, en hun ouders geen flirterige berichten op hun wall hoeven te lezen. Facebook probeerde dat probleem aan te pakken met de introductie van zogenaamde ‘groepen’, maar de meeste Facebookleden gebruiken die functie niet.

Bij Google+ heten die kleinere groepen circles. Een andere feature, de zogenaamde Sparks, moet het makkelijker maken om content te vinden die jou interesseert, zoals recepten of berichten over je favoriete sport. Google lijkt daar de brug te leggen met zijn eigen expertise om informatie op het net te zoeken en te sorteren.

Googleflops
De lancering van Google+ werd meer dan een jaar voorbereid. Momenteel zit de dienst nog in een testfase en kan je er alleen op uitnodiging gebruik van maken. Of het een succes wordt, is nog afwachten. Het is niet het eerste experiment van Google in de wereld van sociale netwerken.

Sinds eind 2009 lanceerde het bedrijf al verschillende diensten, maar zonder veel succes. Zo ging Buzz, een sociaal netwerk dat gelinkt was aan de populaire Gmaildienst van Google, de mist in. Buzz bleek ervoor te zorgen dat andere mensen je e-mailcontacten konden zien, zonder dat je daarvoor toestemming had gegeven.

External links

Google wil concurreren met Facebook