Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Vanaf 1 juli gelden strengere regels voor sms-diensten en betaalnummers. Dat heeft minister voor Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vanmorgen aangekondigd in De Ochtend op Radio 1.

De regels moeten onder andere voorkomen dat mensen onbewust een duur sms-abonnement afsluiten wanneer ze bijvoorbeeld een ringtone bestellen. "Vaak gebeurt het dat je denkt één ringtone besteld te hebben, maar krijg je op het einde van de maand een factuur van 30 tot 50 euro", aldus Van Quickenborne.

Zelfregulering volstaat niet
Volgens de minister is de zelfregulering in de branche ontoereikend. "We willen de cowboys uit de markt halen", klinkt het. "Ondanks de zelfreguleringscode slagen sommigen er nog altijd in de mensen te bedotten. Een nieuw Koninklijk Besluit moet het systeem sluitend maken."

Het KB verschijnt vandaag in het Staatsblad. Het bepaalt onder meer dat duidelijk vermeld moet worden hoeveel een bepaalde dienst kost. Bovendien mogen sms-diensten zoals ringtones, weerberichten en nieuwsflitsen maximaal 2 euro kosten. Uitschrijven op een dienst moet bovendien gratis kunnen.

De nieuwe regeling bepaalt ook dat alle aanbieders een klantendienst moet hebben op een vast nummer. Een ethische commissie zal oordelen over klachten van mensen en kan boetes opleggen tot 125.000 euro en ook vergunningen intrekken.

External links

Strengere regels voor sms-diensten