Oplichting op het internet heeft de Belgen vorig jaar 120 miljoen euro gekost, schat de federale politie. Dat is dubbel zoveel als in 2009.

Vooral de omvang van de oplichting per persoon steeg, volgens berichtgeving van De Tijd. In 2009 was een gemiddeld slachtoffer 6.031 euro kwijt en in 2010 steeg dat bedrag al tot 7.140 euro. Het goede nieuws is dan weer dat het aantal oplichtingen niet stijgt.

Eén specifieke oplichtingszaak leverde een verlies op van wel twee miljoen euro. Daarvan kwam 310.000 euro van één goedgelovige pechduivel. De gegevens komen uit een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom op een parlementaire vraag van Kamerlid Peter Logghe.

Zoekertjes
De grootste broeihaarden van oplichting zijn te vinden op zoekertjessites zoals eBay, Immoweb, Autoscout24, Kapaza en Tweedehands. En omdat auto’s nu eenmaal duur zijn, valt daar dan ook het meeste geld mee te winnen. Wat meteen de populariteit van valse autozoekertjes verklaart.

Bij de immosites is de schade gemiddeld 1.500 euro, wat overeenkomt met een doorsnee huurwaarborg.

Opletten
Toch zijn malafide zoekertjes vrij makkelijk te herkennen. Vaak zijn ze opgesteld in krakkemikkige taal omdat de oplichter afkomstig is uit een West-Afrikaans land zoals Nigeria, Benin, Ivoorkust, Ghana of Togo.

Als je geld moet storten naar landen zoals Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, mag dat ook een belletje doen rinkelen. Die landen dienen meestal als tussenstop voor je geld definitief naar Afrika wordt versluisd.

Oplettendheid is trouwens de enige goede bescherming tegen dit soort oplichting. De politie kan niet alles in de gaten houden en kan achteraf niet alle oplichters vatten.