Het Pentagon beschouwt cyberaanvallen die gesteund worden door een overheid als een oorlogsdaad. Militaire acties zijn niet uitgesloten.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie bespreekt momenteel zijn eerste formele cyberstrategie met bevriende naties. De VS probeert zich zo aan te passen aan een nieuw tijdperk waarin hackers een grote bedreiging kunnen vormen voor de infrastructuur van een land.

Oog om oog
Het Pentagon is ervan overtuigd dat de meest verfijnde cyberaanvallen met medeweten van overheden plaatsvinden en waarschuwt vijandelijke staten daarom voor de gevolgen. “Als je ons elektriciteitsnetwerk saboteert, kan je een raket in je schoorsteen verwachten”, reageert een militair in The Wall Street Journal.

Daarbij wordt binnen het Pentagon wel gekeken naar de schade die een cyberaanval aanricht. Vallen er doden en wordt er net als bij een traditionele militaire aanval veel materiële schade toegebracht of worden diensten verstoord, dan worden militaire represailles overwogen.

Lockheed Martin
Vorige week nog kreeg Lockheed Martin, een belangrijke toeleverancier van het Amerikaanse leger, een grote cyberaanval te verwerken. De volledige cyberstrategie van het Pentagon telt dertig pagina’s waarvan er twaalf zullen worden vrijgegeven.