Op een speciale internettop in Frankrijk heeft president Sarkozy gepleit voor meer regulering van het internet. Google-topman Eric Schmidt waarschuwt voor ‘domme’ regels.

De leiders van het internet zijn gisteren en vandaag samen in Parijs, aan de vooravond van de G8-conferentie die donderdag van start gaat. Deze speciale eG8-conferentie is een initiatief van de Franse president Nicolas Sarkozy. Aanwezig zijn onder meer Facebookoprichter Mark Zuckerberg, News Corp-tycoon Rupert Murdoch, Amazonbaas Jeff Bezos en Eric Schmidt, de voormalige directeur van Google die nog steeds het uithangbord is van dat bedrijf.

Regels nodig om kinderen te beschermen
Volgens Sarkozy is er behoefte aan regels om auteursrechten te vrijwaren, monopolies te voorkomen en kinderen te beschermen tegen schadelijke inhoud. "Nu het internet een integraal deel is van het leven van de meeste mensen zou het een contradictie zijn om er de regeringen van uit te sluiten", zei Sarkozy. "Wij zullen geen stappen ondernemen die de groei in uw industrie afremmen", beloofde hij de aanwezigen.

Maar Eric Schmidt van Google waarschuwde dat het gevaarlijk is om het internet te willen reguleren. "Alvorens we beslissen dat er een wetgevende oplossing nodig is, moeten we ons afvragen of er geen technologische oplossing is", zei Schmidt.

Google kwam de voorbije jaren herhaaldelijk in aanvaring met de Europese politiek en het Europese gerecht, onder meer over de gegevens die het bewaart over het zoekgedrag van Europese internetgebruikers. In België werd het bedrijf onlangs in beroep opnieuw veroordeeld omdat het, zonder toelating of vergoeding, de titels en inleidingen van artikels uit Franstalige kranten op zijn Google News-website plaatste.

Activisten: "Verontrustende alliantie"
De Franse president krijgt ook tegenwind uit een andere hoek. Activisten die opkomen voor burgerrechten op het internet, zoals de Franse actiegroep La Quadrature du Net, zagen deze eG8-top met wantrouwen tegemoet.

Sarkozy heeft bij hen niet zo’n beste reputatie. In het verleden heeft hij het internet vergeleken met het wilde Westen. En hij was persoonlijk verantwoordelijk voor het doorduwen van de zeer onpopulaire Franse Hadopi-wet, die Fransen de toegang tot het internet kan ontzeggen als ze driemaal zijn betrapt op illegaal downloaden.

"Het eG8-forum is een rookscherm en daarachter verschuilt zich een verontrustende alliantie van regeringen die het internet willen controleren en enkele bedrijven die voordeel halen uit het beperken van de vrijheden online", zo schrijft La Quadrature op zijn site. De organisatie ziet een verband tussen verschillende pogingen om het internet te beperken: de maatregelen van de Amerikaanse regering tegen Wikileaks, het blokkeren van het internet door de Egyptische overheid, internetcensuur "in heel Europa" en het internationale ACTA-akkoord tegen piraterij.

De conclusies van eG8 worden later deze week voorgesteld op de G8 zelf.

External links

De Standaard